Srbija pravno i praktično poštuje verske slobode

BEOGRAD, 25. novembra 2010. (Beta) - Sloboda veroispovesti se u Srbiji i pravno i praktično veoma poštuje, izjavio je u četvrtak šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer i dodao da želi da podstakne srpsku vlast da nastavi u tom smeru.

Globalno govoreći, Srbija je napravila važne korake u toj oblasti i donela odgovarajuće zakone, koji se adekvatno sprovode, rekao je Dežer na predstavljanju rezultata istraživanja "Religioznost u Srbiji i proces evropskih integracija" koje je u Beogradu sproveo Hrišćanski kulturni centar.

Istraživanje, koje finansiraju EU i fondacija Konrad Adenauer, sprovodi se na celoj teritoriji Srbije, na reprezentativnom uzorku od 1.500 građana i trebalo bi da bude gotovo do kraja godine.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 252 ispitanika u Beogradu, pokazuje da 65 odsto anketiranih veruje u Boga, da veoma veliko poverenje u crkvu ima 16 odsto Beograđana, veliko 40 odsto, a nikakvo 15,6 odsto. Rezultati istraživajna su pokazali da veoma veliko poverenje u EU ima svega dva odsto ispitanika, veliko 13,5 odsto, ne baš veliko 32,3 odsto, a nikakvo 47,4 odsto.

Da se Srbija priključi EU želi 54,4 odsto ispitanika, protiv je 26 odsto, o tome stav nema njih 17,2 odsto, a 2,4 odsto je odgovorilo sa "i da i ne".

Pogledajte još