ŽELJANA STOJANOVIĆ BLISTALA U EGIPTU: Srbija u top 10 na Miss Eco Teen International

Najprestižnije takmičenje "Teen" kategorije u lepoti Miss Eco Teen International, a verovatno i najozbiljnije takmičenje za devojke do 19 godina, s obzirom da pobednica dobija pasoš UN i postaje globalni ambasador UNICEF-a, upravo je završeno.

Naša predstavnica, prelepa Željana Stojanović nam je u razgovoru prenela utiske o takmičenju, svom plasmanu u top 10 najlepših, ali i doživljaje iz zemlje faraona koju su imale priliku da proputuju u toku priprema, vide i nauče mnogo toga najlepše devojke iz zemalja celog sveta.

Kakvi su tvoji prvi utisci posle takmičenja?

- Moji prvi utisci su bajkoviti, drago mi je što sam bila deo takvog takmičenja i što sam baš ja predstavlja Srbiju. Zahvalila bih se na tome gospođi Vesni Jugović, predsednici Miss Yu kompanije što je zajedno sa svojim timom prepoznala u meni snagu i vrednost za tako nešto. Stekla sam prijatelje širom sveta i mnogo sam srećna zbog toga.

Možeš li da nam malo bolje objasniš svoj plasman u 10 najlepših? Kako ste ocenjivane od strane stručnog žirija i da li si zadovoljna?

- Pre finalnog takmičenja imali smo takmičenja pod nazivom "Miss Resort Wear", "Talent Show" u kojima sam ušla u top 10 kao i "Eco Prime" takmičenje za najbolju "Eco" haljinu gde sam izabrana za drugu pratilju, osvojivši treće mesto. Za to takmičenje nosila sam haljinu dizajnerke Milice Marinković brenda Bling-Bling. U zbirnom rezultatu svih ocena kao i svakodnevnih aktivnosti uspela sam da se plasiram u top 10 najlepših na finalnoj večeri. Za finalno veče nosila sam haljinu Diamond Victory by Mirko Pučijašević. Za photooshooting za katalog Marija Šabić je prema upustvima organizatora pripremila crvenu haljinu. Na ovom takmičenju obavezno je predstavljanje na finalnoj večeri u tradicionalnoj narodnoj nošnji. Svojim plasmanom ali i samim učešćem sam i više nego zadovoljna. Smatram da samim tim što sam dobila šansu da učestvujem na takvom takmičenju kao što je Miss Eco Teen International i predstavljam Srbiju je veliki uspeh, a ulazak u top 10 i više nego zadovoljavajući rezultat.

Kako je izgledao jedan dan svake od lepotica na takmičenju?

- Program nam je bio raznovrstan, svaki dan nam je bio drugačiji od obilaženja znamenitosti, čišćenja obale do photoshootinga i edukacija. Dan koji je ostavio najveći utisak na mene je obilaženje piramida i najveće biblioteke na svetu koja se nalazi u Aleksandriji. Mnogo toga novog sam naučila, videla dosta novih predela, gradova i znamenitosti. Biti u Eguptu u sklopu takve organizacije kakva je Miss Eco Teen International i način na koji su nam predstavili njegove specifičnosti i jedinstvenost je jedan vid oživljavanja istorije Egipta koji si u prilici da slušaš i gledaš svojim očima. Zaista neverovatno.

Šta je svrha takmičenja Miss Eco Teen International i šta je glavna nagrada koju osvaja devojka koja pobedi?

- Svrha takmičenja je dizanje svesti ljudi o važnosti čuvanju životne sredine, održivosti prirodnih resursa, a u isto vreme i širenje politike Eco turizma zemalja sveta. Pored materijalno vrednih nagrada i poklona glavna nagrada koju je pobednica dobila je pasoš UN i samim ti je postala globalni ambasador UNICEF-a. Ja sam na ovo takmčenje otišla potpuno spremna. Dosta sam govorila o ekologiji u našoj zemlji. Istakla sam da se u našoj zemlji daje na važnosti ekologiji i razvija svest o zaštiti čovekove sredine. Istakla sam da mi je posebno draga pobeda na Miss Jorgovana Kučeva jer sam je dobila u sredini koja je ekološki izuzetno čista, nezagađena i ta titula mi je donela plasman u finale i dovela u Egipat na Miss Eco Teen. Govorila sam o nasim akcijama pošumnjavanja, čišćenja priobalja i sadnji jorgovana.

Koje je najlepše sećanje ili iskustvo koje si doživela u Egiptu?

- Žao mi je što se sve već završilo, jer je odlazak na ovo takmičenje za mene nešto najlepše sto sam doživela do sada. Utisci mi se sležu, ali upoznati toliki broj devojaka i članova tima i steći prijatelje širom sveta je nešto što osataje za ceo zivot ako umeš to da neguješ. Organizacija i briga o devojkama je nešto što ko to ne doživi ne može ni da zamisli. Gde god da krenete ispred i iza vašeg autobusa je obezbeđenje i policijski auto sa rotacijom. Non stop brinu o vama, niko ne može da vam se približi i bilo šta pita bez dozvole organizatora. Komunikacija je na per-si. Profesionalno fotografisanje je uz prisustvo tima i obezbeđenja. Jednostavno svi o vama brinu. Bila sam ponosna na našu Miss Yu kompaniju i naše pripreme u Grčkoj i Srbiji (Kovilovo), jer su na ovom nivou, ali mnoge devojke nisu imale sreću da ovo dožive u svojoj zemlji. Iskoristiću još priliku da se zahvalim Ambasadoru Srbije u Egiptu koji je sa suprugom prisustvovao izboru, posetili me pre početka takmičenja i poželeli sreću. Bio je to lep osećaj kada znate da neko u sali navija za vas, navija za Srbiju. Želela bih da prenesem svoje pozitivne utiske na što više devojaka i da ih pozovem da se prijave za učešće na jedinom zvaničnom izboru za Miss Srbije. Takođe bih apelovala na devojke i njihove roditelje da obrate pažnju gde se prijavljuju. Ovo je jedino zvanično takmičenje Miss Ecoo Teen i sledi Miss Eco International na koje u martu takođe u Egipat, putuje naša predstavnica Anastasija Murić. Sedište Miss Eco je u Egiptu, organizatorka i direktorka je dr Amal Rezk, član Ujedinjenih nacija, a za Srbiju je licencirani vlasnik ovog takmičenja Vesna Jugović i Miss Yu kompanija.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Zoran Mirčetić

Pogledajte još