Striktno Jazz

Džez vas dočekuje s vrata - u holu prigodan koktel i prijatna atmosfera. Poznati i nepoznati ljubitelji muzičkog pravca koji je u Beograd dozvao neka velika imena…

Iako mali, prostor Pozorišta na Terazijama pruža osećaj važnosti svemu što se na toj sceni dešava, pa i nije slučajno što su organizatori festivala odabrali baš ovaj prostor za svečano otvaranje jednog ovakvog događaja

Prisutne je pozdravio direktor Doma omladine, Milan Lučić, izražavajući zadovoljstvo zbog odluke grada da od ove godine učestvuje u realizaciji festivala i uz želju da se sledeći put ova manifestacija održi u obnovljenoj zgradi Doma omladine.

Zvanično, festival je otvorio gospodin Milan Šević, urednik zabavnog programa Doma omladine (od njegovog osnivanja) i podsetio nas na neka od imena iz sveta džez muzike koja su svirala u Beogradu. Tom spisku dodaćemo ove godine još neke sjajne muzičare.

Prvi koga smo imali čast da čujemo na ovom festivalu je Đanluiđi Tovezi (Gianluigi Trovesi) i oktet koji je oduševio beogradsku publiku. Na ne tako dobrom, ali dovoljno razumljivom engleskom, uz poneku italijansku reč, ovaj simpatični umetnik vodio nas je kroz repertoar koji su pripremili - repertoar sasvim dovoljan da pokaže kakvu je fantastičnu ekipu okupio. On sam svirao je saksofon i klarinet, ali za ovaj “orkestar” podjednako su važni i violončelo, kontrabas, perkusije, bubanj, električni bas, truba i trombon… Od klasičnih do modernih tema, od veselih ritmova do zvukova koji bi vas naterali da hodate na prstima. Kada ih vidite na bini čini vam se da svako gleda svoja posla i ni najmanje ga ne zanima šta se okolo događa… Ali kada zatvorite oči postane vam jasno s koliko umešnosti i sluha svi oni doprinose jednoj savršenoj slici.

Ništa im nije strano, niti nepoznato, sasvim se dobro snalaze u svakoj priči koju hoće da nam predstave, dočaraju. U svojim “lutanjima” došli su u jednom momentu čak i do poigravanja s modernim zvukom, ubacujući semplove u svoje kompozicije, a imali smo prilike da čujemo i kako zvuči čelo sa distorzijom.

Oduševili su i razveselili publiku, sada potpuno spremnu na “igru” koju su joj priredili gosti iz Austrije.

Saxofour, kako im i samo ime kaže, jesu grupa koju čine četiri saksofona… To zvuči lepo ali posve obično, dok ih ne vidite na bini. Nije da nisu vredni pažnje kada ih samo slušate, ali izuzetan je doživljaj uživati u njihovom scenskom nastupu!

Wolfgang Puschnig
najpre je na srpskom pozdravio publiku sa “Dobro veče”, nakon čega je usledio mini šou kakav mogu da prirede samo muzičari koji potpuno, istinski vole ono što rade i prilaze muzici sa zdravom dozom zabave. Publici je postavljen zadatak… Mora da pogodi teme iz filmova koje će odsvirati, a koje je Saxofour sakupio na svom albumu. Uz duhovite komentare ova beskrajno simpatična ekipa igrala se muzičkog “kviza” sa Beograđanima… Od “Miss Marple”, preko “Mosta na reci Kvaj”, “Džejmsa Bonda”, “Dr Živaga”… publika je osvojila maksimalni broj bodova! A svojom igrom tonovima, “koreografijama” za neke od pesama, spontanošću i veselošću i oni su “zaradili” bodove kod publike!

Na kraju ove izuzetne večeri koja nas je uvela u ovogodišnji Jazz festival, nastupio je i jedan naš muzičar. Marko Đorđević sa svojim “srpsko-američkim” sastavom “Sveti”. Ovaj izuzetni bubnjar, koji ima prilike da svira s najvećim džez muzičarima današnjice, ugostio je i nešto kasnije u Bitef Art Café-u ljubitelje džeza kojima sve ovo, za prvo veče, nije bilo dovoljno…

Ako se “po jutru dan poznaje”, prvo veče 23. Beogradskog jazz festivala uvelo nas je u jednu sjajnu “jazz nedelju”…

Tekst: Ljiljana Zdravković
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još