UEFA optužila Murinja za nesportsko ponašanje

NION, 25. novembra 2010. (Beta-AP) - Evropska fudbalska unija (Uefa) optužila je trenera Real Madrida Žozea Murinja da je naredio dvojici igrača da namerno dobiju crvene kartone u utakmici Lige šampiona protiv holandskog Ajaksa.

Uefa je saopštila da će njen disciplinski komitet zbog "nesportskog ponašanja" sprovesti istragu protiv Murinja, kao i protiv četvorice igrača - Ćabija Alonsa, Serhija Ramosa, Ikera Kasiljasa i Jiržija Dudeka.

Murinju se stavlja na teret da je u utorak na utakmici sa Ajaksom, pri vodjstvu Reala od 4:0, sa klupe dao instrukciju Alonsu i Ramosu da nesportski otežu igru, zbog čega su isključeni.

Zbog tog isključenja dvojica igrača će sledećeg meseca propustiti utakmicu u grupi protiv Oksera, koja će biti bez većeg rezultatskog značaja, ali će moći da igraju prvu utakmicu u nokaut fazi takmičenja, u februaru.

"Tokom utakmice sam razgovarao sa mnogim igračima, a ne samo sa Ramosom i Alonsom. Kruže priče, ali najvažnije je da smo pobedili sa 4:0 i da smo odigrali fantastičnu utakmicu. O tome treba da razgovaramo, a ne o drugim stvarima", rekao je Murinjo.

Murinjo je bio u sukobu sa Uefom i dok je predvodio Čelsi. Evropska kuća fudbala ga je 2005. godine suspendovala na dve utakmice jer je optužio trenera Barselone Franka Rajkarda da je na poluvremenu njihove utakmice u Ligi šampiona ušao u svlačionicu za sudije.

Ovo je Murinjova prva sezona na klupi Reala i pokušaće da postane prvi trener koji je sa tri različita kluba osvajao Ligu šampiona. On je 2004. godine sa Portom trijumfovao u najelitnijem evropskom takmičenju, a prošle godine to je učinio sa Interom.

Takodje, Uefa je danas pokrenula disciplinski postupak protiv rumunskog šampiona Kluža zbog nedoličnog ponašanja trenera Sorina Karcua tokom utakmice protiv Bazela u Ligi šampiona.

Kluž je danas otpustio trenera Karcua pošto je nezadovoljan zbog jedne sudijske odluke šutnuo i polomio zaštitnu ogradu na klupi za rezervne igrače.

Kluž je izgubio od Bazela sa 0:1.

Pogledajte još