Vujošević napustio CSKA

BEOGRAD, 25. novembra 2010. (Beta) - Duško Vujošević podneo je na inicijativu uprave, ostavku na mesto trenera CSKA iz Moskve, saopštio je košarkaški klub.

Ekipu će privremeno voditi pomoćnik Dmitrij Šakulin. CSKA napuštaju i trener mladog tima Andrej Malcev, kao i asistent Sašo Filipovski. CSKA je naveo da je Vujošević otišao zbog loših rezultata.

Ova odluka bila je očekivana, pošto je košarkaški velikan ove sezone zabeležio samo jednu pobedu u Evroligi, uz pet poraza.

"CSKA je pod Vujoševićem pobedio Klivlend u SAD u predsezoni, ali je Evroligu počeo katastrofalno, izgubivši pet od šest utakmica. Ekipa je takodje na svom terenu izgubila od jednog od najvećih rivala u prvenstvu, Uniksa iz Kazanja", navodi se u saopštenju kluba.

CSKA ove sezone u takmičarskim utakmicama ima učinak od osam pobeda i šest poraza.

Predsednik CSKA Andrej Vatutin rekao je da odluka o odlasku Vujoševića nije bila laka, kao i da je pre jučerašnje utakmice u Milanu verovao da situacija može da se popravi.

"Vujoševića smo doveli u sklopu strategije razvoja tima, verujući da će čuveni stručnjak uspeti da ublaži proces smene generacija u CSKA i doprineti razvoju mladih igrača i izgraditi novi tim željan pobeda", kazao je Vatutin.

"Nemamo sumnji u trenerske kvalifikacije Vujoševića, što je pokazao u prethodnim klubovima i reprezentacijama... Nažalost, Duško nije uspeo da efektivno organizuje evolutivni proces", rekao je predsednik CSKA.

Vatutin je rekao da Vujošević nije kriv za seriju povreda, kao ni da trener ne može pomoći iskusnim igračima da postignu penale ili uhvate loptu.

"Vujošević nije uspeo da pronadje zajednički jezik s timom doslovno i prenosno. U prvim mesecima sezone samo su se pogoršali svi tranzicioni problemi, što je dovelo do delimičnog gubitka samopouzdanja i postepenog nestanka motivacije za sve - trenere, igrače, stručni štab... Promena je bila neizbežna", rekao je Vatutin.

Predsednik CSKA rekao je da sezona 2010/2011. nije gotova, ali i da mu je žao što se klub rastaje s Vujoševićem.

"Jako nam žao što se rastajemo sa Duletom, inteligentnom i dobrom osobom. Hvala mu za njegov rad. Ubedjeni smo da će mu karijera ponovo biti uspešna", rekao je Vatutin.

Vujošević je rekao da je očekivao da će klub imati više strpljenja i požalio se na mnogobrojne probleme.

"Kada sam prihvatio ponudu mislio sam da će za stvaranje novog tima klub imati više vremena i strpljenja. Nažalost, moje privikavanje na situaciju podudarilo se s drugim problemima. Počeli smo takmičenje bez nekolicine igrača zbog povreda, a problem je bio i prilagoditi se na novi sistem", rekao je Vujošević za klupski sajt.

"Prvi poraz u Evroligi protiv Milana dogodio se zbog naše turneje po SAD. Takodje, raspored u Evroligi nam nije išao na ruku - od šest utakmica samo dve smo odigrali na svom terenu. Početak sezone bi bio drugačiji da su nas mimoišli bar neki od tih problema", dodao je Vujošević.

On je svom, sada bivšem klubu poželeo sreću u nastavku takmičenja.

"Postoje dva tipa trenera - oni koji su otpušteni i oni koji još nisu otpušteni... CSKA je veliki klub i želim da se što pre vrati na staze pobeda", rekao je Vujošević.

 

Pogledajte još