Tri dečaka spašena posle dva meseca na Pacifiku

SUVA (Fidži), 26. novembra 2010. (Beta-AFP) - Tri dečaka sa novozelandskog arhipelaga Tokelau u južnom Pacifiku spašena su posle 61 dana na okeanu.

Preživeli su zahvaljujući kišnici i jednom galebu kojeg su pojeli, saopštile su danas spasilačke službe. Spasao ih je jedan brod za lov tune blizu ostrva Fidži, 1.420 kilometara od ostrva odakle su pošli.

Dečaci stari između 14 i 15 godina ne bi mogli da prežive još mnogo, rekao je Tai Fredriksen zamenik kapetana na brodu koji ih je spasao. Njihova odiseja koja je počela početkom oktobra trajala je 61 dan, a ne 50 dana koliko je prvobitno objavljeno, rekao je Fransis Kin, šef mornarice Fidžija.

Otac jednog od dečaka izjavio je za novozelandski radi da je to čudo i da su svi stanovnici sela plakali, grlili se i pevali kada su čuli vest da su živi.

Filo Filo i Samjuel Perez, obojica stari 15 godina i njihov drug Edvard Nasau (14) vode se kao nestali od početka oktobra kada su otplovili na malom aluminijumskom čamcu. Potraga za njima je bila prekinuta i smatralo se da su mrtvi, a 500 stanovnika njihovog ostrva organizovalo je za njih ceremoniju ispraćaja.

Pogledajte još