Udruženje izbeglica ne slaže se sa predloženom formulom

BEOGRAD, 26. novembra 2010. (Beta) - Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji izrazila je u petak neslaganje da se rešavanje imovinskih, stanarskih i drugih prava izbeglih iz Hrvatske svede na stambeno zbrinjavanje zato što će time biti obuhvaćen manji deo izbeglica.

Pozdravljajući nastavak dijaloga i saradnje Srbije i Hrvatske, ta koalicija u saopštenju navodi da se ne slaže sa stavom da se imovinska, stanarska, stečena i druga prava izbeglih iz Hrvatske i ostalih državljana Srbije poreklom iz Hrvatske svedu na formulu stambenog zbrinjavanja izgelica kroz organizovanje međunarodne donatorske konferencije.

"Navedena formula u praksi će značiti rešavanje osnovnih stambenih potreba manjeg dela izbeglih i prognanih lica koja još žive u izbegličkim kampovima ili koja se odluče za povratak u Hrvatsku. Imovinska, stanarska, stečena i druga prava velike većine Srba koji su izbegli, prognani ili vode poreklo iz Hrvatske neće biti u fokusu pažnje", ocenjuje ta koalicija.

Koalicija je izrazila žaljenje što tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj u njegovim razgovorima sa predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, osim sudbine nestalih, nije bilo reči o zahtevima iz Peticije izbeglica i prognanih Srba iz Hrvatske. Ta peticija obuhvataju pitanje imovine, stanarskog prava, penzija, radni staž i drugo.

Pogledajte još