Mobilni „samo“ za poslovni svet

RIM BlackBerry 7100i opremljen GPS, mogućnošću komunikacije preko mreže pritiskom na dugme u stilu voki−toki komunikacije, opremljen diktafonom, Bluetooth konektivnošću, specijalnim BlackBerry alatima i funkcionalnošću i 32MB interne memorije, predstavlja moćan telefon za poslovne ljude ali i neobavezne korisnike.
U odnosu na svoje prethodnike 7100i je nešto manjih dimenzija (119 x 59 x 21 mm) i težine 120g, zaoštrenih linija i uglađenijeg izgleda. Prednjom stranom telefona dominira veliki ekran 240 x 260 px koji može da prikaže 65K boja i i nešto smanjena QWER− TY tastatura koja omogućuje brzo kucanje jednim pritiskom na taster. Točkić i Escape taster sa desne strane telefona omogućuju laku navigaciju kroz meni i email poruke. 

S leve strane se nalazi voki−toki taster koji se nalazi pored USB porta i jack za slušalice, omogućava pristup Sprint Nextel's nationwide push−to−talk servisu. Poseduje diktafon, taster za uključivanje i iključivanje uređaja i LED indikator koji upozorava korisnika na prispeće poruke. Na Nextelovoj iDEN (800 / 900 MHz) mreži BlackBerry 7100i nudi GPS tehnologiju za zvučnu i vizuelnu komunikaciju u realnom vremenu. Druga opcija iDEN mreže je push−to−talk tehnologija koja je vrlo slična voki−toki komunikaciji a omogućava istovremenu komunikaciju sa 100 Nekstelovih korisnika koji su na istoj voki−toki mreži.

BlackBerry je popularan među poslovnim ljudima jer pored odgovarajućeg operativnog sistema nudi mogućnosti za zaštitu podataka, uključujući zaštitnu lozinku, zaključavanje tastature, mogu se zaštititi i lokalne informacije kao što su poruke, adresar, unosi u kalendar, podsetnik. Ovaj mobilni ima LCD displej velike rezolucije 240 x 260 px, koja omogućava korisniku da komforno razgleda web strane, slike i atačmente u punoj boji, čita dokumente, piše e-mailove i surfuje webom. RIM je na žalbe korisnika da se posle izvesnog vremena ekran izgrebe napravio poboljšanja tako što u izradi ovog ekrana koristi staklo otporno na ogrebotine. Korisnici mogu da surfuju Internetom koristeći WAP 2.0 brauzer, podržava HTML, pa je moguće razgledanje HTML stranica isto kao na računaru, s tim što je moguće konfigurisati optimalnu veličinu ekrana.

S obzirom da je BlackBerry 7100i poslovni telefon, nema ugrađen MP3 plejer ili radio ali je opremljen slušalicama kao i zvučnicima pa je pozivni ton jasan i glasan kao i glas koji se emituje preko mikrofona. BlackBerry operativni sistem je snabdeven uobičajenim aplikacijama ali je moguće instalirati dodatne programe bazirane na J2ME Zahvaljujući 32 MB flash i 4MB SRAM memorije, BlackBerry 7100i ima dovoljno prostora za veoma zahtevnog poslovnog korisnika, mana je što nema slot za memorijsku karticu kojom bi se još više proširio memorijski prostor. Opremljen je 960 Li-Ion baterijom koja podržava četiri  sata neprekidnog razgovora ili osam  dana u standby režimu. Namenjen za poslovnu primenu, nema ugrađen MP3 plejer, foto−aparat koji su toliko popularni na tržištu, ali ciljna grupa i nije šira publika nego poslovni korisnici. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.