Visoke tehnologije i novi materijali

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić najavio je juče da će Pokrajina dogodine uložiti 18 miliona evra za izgradnju novih pogona visoke tehnologije i novih materijala. „Ove godine smo otvorili 37 pogona, a sledeće planiramo još 45, koji bi bili raspoređeni u svakoj vojvođanskoj opštini i značajno bi smanjili nezaposlenost“, rekao je Pajtić na svečanosti u Izvršnom veću Vojvodine u Novom Sadu. 

Direktori 15 vojvođanskih preduzeća u kojima su ove godine počeli da rade pogoni visoke tehnologije, potpisali su juče sa Pajtićem ugovore o plasmanu proizvoda. Nove proizvodne pogone sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, a proizvodi iz tih pogona će u vidu donacija biti dati zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, školama i drugim korisnicima koje kao prioritet odredi sekretarijat. 

Pajtić je rekao da je Izvršno veće zadovoljno učinkom na otvaranju novih pogona visoke tehnologije, jer je za te namene izdvojeno 14,5 miliona evra, a realna vrednost pogona je 50 miliona evra. On je naveo da će se u novim pogonima zaposliti 13.500 ljudi. Vojvođanski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović podsetio je da je konkurs bio otvoren za sva preduzeća iz Srbije, ali su prioritet imala vojvođanska preduzeća koja su ponudila zagarantovano otvaranje više od 20 radnih mesta. Novi pogoni trebalo bi da budu otvoreni za šest meseci, a do 2012. godine da se realizuju sve ugovorene obaveze. („Beta“-„Pregled“)

Pogledajte još