Proglašenje pobednika osmog Hartefaktovog konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst

Juče je u sklopu šestog HFestivala, održano proglašenje pobednika osmog po redu Konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski test. Pred okupljenom publikom saopštenje žirija pročitala je Tanja Šljivar, dramska autorka i članica žirija. Pobednik ovogodišnjeg konkursa je Dino Pešut, sa dramom "Posljednji afterparty". Nakon proglašenja pobednika organizovano je i javno čitanje pobedničke drame, u režiji Mine Ćirić, koje su izveli glumci Svetozar Cvetković (Džon), Jelena Graovac (Alma), Marko Grabež (Dušan) i Ana Franić (Sara). Osmi po redu Konkurs za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasada Švajcarske u Beogradu. Saopštenje žirija prenosimo u celosti.

Hartefakt fond je ove godine, u okviru NEW platforme, koja posebnu pažnju poklanja savremenom pozorištu, održao osmi po redu regionalni Konkurs za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na jezicima Zapadnog Balkana.

Na konkurs je prispelo 39 drama iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Žiri u sastavu: Nina Violić, glumica (Zagreb), kao predsednica žirija, Tanja Šljivar, dramska autorka (Beograd), Biljana Srbljanović, dramska autorka, profesorka (Beograd) uz astistentkinju žirija Tisu Milić, dramaturškinju doneo je jednoglasnu odluku da prvu nagradu dodeli Dinu Pešutu, koji živi i radi u Zagrebu i Berlinu, za komad "Posljednji afterparty".

Žiri ističe da u drami "Poslednji afterparty" tenzije koje u savremenom trenutku u Evropi proizvode identitetske politike, nalaze svoje vrhunce u binarnim opozicijama koje se samo na prvi pogled prikazuju kao suprotnosti: jug i sever, strejt i kvir, mladost i starost, elitna i pop kultura. Žiri smatra da pisac, svojim britkim, ironičnim dijalozima, koji junaci razmjenjuju kao rafale ispaljene jedni na druge, iznosi paradoks generacije radnika i radnica u kulturi, rođenih u Jugoslaviji osamdesetih godina, koja se mahom iselila na Zapad, posebno u Berlin, kao centar savremene pozorišne scene: "biti kul" kao odbrana od emocije i smisao roditeljstva u pred-apokolaptičnom svetu su samo neki od okvira u kojima junaci pokušavaju da prežive jedni druge i hladni grad na severu.

Druga nagrada dodeljena je drami "Sutra je (za sada) uvek tu", autorke Ive Brdar iz Beograda. Treća nagrada pripala je drami "Eksplozija bijelih suza", Mila Masončića, iz Vučjaka.

Osim toga, žiri je doneo odluku da posebno istakne još dve drame: "Možeš biti sve što želiš" autorke Ivane Vuković koja živi i radi u Splitu i dramu "Sećam se samo bliske budućnosti", autorke Hristine Mitić, koja živi i radi u Beogradu.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su sada već poznate drame Olge Dimitrijević "Radnici umiru pevajući", "Prst" Doruntine Bashe, "Šta je ona kriva nije ništa ona kriva" autorke Vesne Perić, "Probudi me kada završim" Mirze Skenderagića, tekst Staše Bajac "Ovaj će biti drugačiji" i "Muškatle mogu preživeti sve", autorke Ive Brdar.

BIOGRAFIJA

Dino Pešut je rođen u Sisku 1990. godine. Studirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Tokom 2017. godine završava master studije dramaturgije, usmereno dramsko i filmsko pismo. Radi kao dramaturg i reditelj u Hrvatskoj i inostranstvu. Kao dramaturg debituje dramom "Pritisci moje generacije" u režiji Same M. Strelca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Drama (Pret)posljednja panda ili statika praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu u režiji Saše Božića. Sa istom dramom 2016. godine pozvan je da učestvuje na programu Stueckemarkt pri festivalu Theatertreffen u Berlinu. (Pret)posljednja panda ili statika nagrađena je DEUTSCHEN JUGENDTHEATERPRES 2018. godine. Premijera teksta na nemačkom govornom području je bila u bečkom Burgtheater 2019. godine. Dobitnik je pet nagrada Marin Držić Ministarstva kulture za najbolji novi dramski tekst. Nagrađeni tekstovi: L.U.Z.E.R.I.,(Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava iOlympia Stadion. U 2018. godini izdaje svoj prvi roman Poderana koljena. Ove godine Dino Pešut pozvan je na rezidencijalni program za nove dramaturge u kazalištu Royal Court.

BIBLIOGRAFIJA

• PRITISCI MOJE GENERACIJE, Časopis kazalište br. 51-51, ITI-Centre, Zagreb 2013.
• L.U.Z.E.R.I., Nagrada Marin Držić 2012, Disput, Zagreb 2013.
• STATIC, Croatian theatre, ITI-centre Zagreb 2014, prevod na engleski: Vinko Zgaga
• (PRET)POSLJEDNJA PANDA ILI STATIKA, Nagrada Marin Držić 2013, Disput, Zagreb 2014.
• Presiones de mi generacionsobre la porcelanablanca, Teatro Croatica, ITI-CENTRE, Zagreb 2014, prevod na španski: Nikolina Židek
• VELIKI HOTEL BEZDAN, Kazalište br. 65/66, ITI- CENTRE, Zagreb 2016.
• VELIKI HOTEL BEZDAN, Nagrada Marin Držić 2015, Disput, Zagreb 2017.
• STELA, POPLAVA, Nagrada Marin Držić 2016, Disput, Zagreb 2017.
• (PRET)POSLJEDNJA PANDA I DRUGE DRAME, zbirka drama, Aura Sisak, Sisak, 2017.
• PODERANA KOLJENA, Fraktura, Zaprešić, 2018. (roman)

Izvor: Promo
Foto: Karla Jurić

Pogledajte još