Početak aukcije preduzeća „Viskoza“ u novembru

Aukcija za prodaju preostalih delova nekadašnje hemijske industrije „Viskoza“ trebalo bi da bude održana u novembru, a procena vrednosti osnovnih sredstava u njima je u toku, rekao je Tanjugu vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Slavko Kojić. On je naveo da se početak aukcije očekuje u drugoj polovini novembra. 

Posle ostvarivanja socijalnog programa za zaposlene i privatizacije tri organizacione celine iz nekadašnjeg holdinga, obavljen je popis osnovnih sredstava, odnosno građevinskog zemljišta, zgrada, mašina i opreme svih preostalih fabrika „Viskoze“, kazao je Kojić. Sada se procenjuje vrednost te imovine, koja će biti manja od knjigovodstvene (dotrajalost, zastarelost i slično), a predstavljaće početnu cenu za aukcijsku prodaju 10 preostalih poslovnih celina, naveo je Kojić. 

Prema njegovim rečima, pojedini kupci, uglovnom inostrani, pokazali su ozbiljno interesovanje da na aukciji kupe osnovna sredstva, odnosno pojedine delove bivšeg sistema „Viskoza“, koji sada ima 571 radnika, dok je svojevremeno u holdingu bilo oko 12.500 zaposlenih. Od preostalih delova hemijske industrije „Viskoza“, kupci iz Turske su pokazali najozbiljnije interesovanje za „Celulozu“ i „Celvlakno“, dok druge investitore zanimaju fabrike korda i podstavnih tkanina i pogon tehničkog održavanja „Hemiremont“, u kojima bi, kako tvrde, nastavili raniju poslovnu delatnost, zaključio je Kojić.(„Pregled“)

Pogledajte još