Uvezeno dovoljno vakcina protiv gripa

Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak“, nekad jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača vakcina na Balkanu, već više od godinu dana je u fazi rekonstrukcije. Institut ne proizvodi već godinu i po dana vakcinu protiv dečje paralize, a iz dosadašnje zgrade u drugu se fizički izmešta i pogon za proizvodnju vakcina protiv gripa. „Torlak“ je za potrebe domaćeg tržišta, za ovu sezonu, uvezao 275.000 doza vakcina protiv gripa, proizvođača „Sanofi Aventis“, kaže Ranko Dakić, direktor Instituta za imunologiju i virusologiju. „Torlak“ je za potrebe rizičnih grupa stanovništva, sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje (RZZO) potpisao ugovor.

Proizvodnja vakcina protiv gripa, dečje paralize, ali i ostalih tipova, od izuzetnog je značaja za ostvarivanje profita ovog instituta. Tačnije, „Torlak“ je ranije proizvodio 100 miliona doza vakcine protiv dečje paralize, godišnje, a toliko će iznositi i kada se rekonstrukcija pogona završi. Srbiji je potrebno manje od milion doza vakcine protiv dečje paralize godišnje, tačnije 700.000 doza, kaže Dakić, pa je razumljivo što se sa rekonstrukcijom žuri. Institut je, da podsetimo, već sklopio čvrst petogodišnji ugovor s Indijom, o isporukama polio vakcina za ovo tržište, a njegova realizacija će početi po završetku rekonstrukcije. Rekonstrukcija pogona za proizvodnju vakcina protiv gripa završiće se, prema procenama, do februara 2008. godine, kada će početi proizvodnja za sezonu 2008/2009. godine.

Iz kredita Svetske banke je izdvojeno 1,3 milion dolara i 49 miliona dinara iz budžetskih sredstava. Rekonstrukcija ovog pogona će dostići vrednost od dva miliona evra. Za rekonstrukciju pogona za proizvodnju „polio“ vakcine je obezbeđeno 3,6 miliona evra, što nije dovoljno. Sredstva se izdvajaju iz kredita Evropske investicione banke, a deo iz državnog budžeta. „Torlak“ je napravio i značajan pomak, u oblasti proizvodnje bakterioloških podloga, a godišnja proizvodnja tih podloga dostiže 8,5 tona. Kapaciteti dozvoljavaju i veću proizvodnju, kaže Dakić. Ova proizvodnja zadovoljava sve standarde što omogućava izvoz u države Evropske unije.(„Pregled“)

Pogledajte još