Oštar vid za 10 minuta

Život sa naočarima i kontaktnim sočivima je svakodnevica svake treće osobe. Ova optička pomagala svakako unose veliki broj ograničenja u živote ovih osoba a da ne govorimo o finansijskim troškovima. Medicina 21 veka i nove tehnologije donele su revolucionarne promene u živote ovih osoba i omogućile gotovo svakome korekciju vida bez pomagala.

Postoje brojni načini skidanja dioptrije a najpopularniji i najuspešniji je lasersko skidanje dioptrije.


Laserska korekcija vida
u svetu se primenjuje više od 20 godina i do sada je preko 40 miliona ljudi uspešno korigovalo vid. Kod nas se ova vrsta hirurgije primenjuje poslednjih 4-5 godina I još uvek bezrazložno izaziva skepsu kod pacijenata pa čak I kod nekih oftalmologa.

Razvoj laserskih tehnologija sada omogućuje gotovo naučno fantastičnu  preciznost I pouzdanost I na ovaj način se može korigovati dioptrija u rasponu od + 6.00 do – 12.00 kao I astigmatizam od 6.00 dioptrija. Postoji više metoda kojima se vrši korekcija vida a najpoznatije su Lasik, PRK I EpiLasik.

U Oculusu je moguće uraditi sve tri metode. Naš laser Allegreto WaveLight EyeQ 400 je jedan od najbržih lasera i njemu je potrebno 10-20% manje vremena za istu vrstu procedure u odnosu na sve ostale lasere. U kombinaciji sa svim ostalim aparatima koji se koriste u toku pripremnog pregleda, Alegretto laser omogućava postizanje superiornih rezultata.

Sama intervencija traje deset minuta za oba oka, radi se u lokalnoj anesteziji, potpuno je komforna i fascinirajuća za pacijenta, koji odmah po završetku uživa u rezultatima i dobrom vidu.


Na kraju intervencije na oko se stavlja meko zaštitno kontaktno sočivo koje na oku ostaje 1- 4 dana kada ga lekar na kontrolnom pregledu skida. Odmah po završetku intervencije pacijent odlazi kući.
Preporučuje se da se posle intervencije dobro odspava. Prvih dana oko je blago osetljivo I u tom periodu treba biti obazriv da se oko ne protrlja, nema umivanja I pranja kose a redovno se ukapava antibiotska terapija.

U timu koji učestvuje u obavljanju intervencija osim oftalmohirurga obavezno je prisutan i ovlašćeni inženjer koji nadgleda rad lasera. Postoperativni tok je vrlo komforan. Pacijent se već posle dva- tri dana vraća svojim normalnim aktivnostima.

Vid je bolji odmah posle intervencije ali je potrebno neko vreme da se potpuno stabilizuje. Posle PRK oko treba štititi od ultraljubičastog zračenja kvalitetnim sunčanim naočarima. Posle Lasik intervencije nema šminkanja I kupanja u bazenskoj vodi u periodu od mesec dana posle intervencije.

Uspešnost intervencije pre svega zavisi od pripremnog pregleda. Što se preciznije i detaljnije uradi pregled to će i predvidivost intervencije biti veća. Uspeh intervencije u našoj bolnici zasniva se na strogoj selekciji pacijenata, detaljnoj pripremi  uz pomoć vrlo preciznih aparata i izboru odgovarajuće metode. Ograničenja svakako postoje I to su pre svega prisustvo bilo kog faktora rizika u smislu zdravlja oka, postojanje dijabetesa ili drugih sistemskih bolesti I nestabilna dioptrija.

 

 pogledajte još

Pogledajte još