Prekršajne prijave protiv ministara

BEOGRAD, 29. novembra 2010. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je u ponedeljak da je u više od polovine ministarstava uputio upozorenja i podneo više prekršajnih prijava protov ministara zbog neizvršavanja obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Ministri su odgovorni po zakonu, objektivno, ali uz njih u ministarstvima ima dosta ljudi koji su mogli i morali da izvrše zakonom utvrđene obaveze. Mnogo je važnije da sprovedenu akcija nadzora shvatimo kao još jedno veoma ozbiljno upozorenje na to da nikako ne možemo biti zadovoljni odnosom prema stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti", istakao je Šabić.

On je naveo da nadzor nije vršen nad izvršavanjem svih zakonskih obaveza već samo dve osnovne obaveze - obaveze da se evidencije zbirki podataka o ličnosti ustroje i vode u skladu sa odgovarajućom uredbom koju je Vlada sama donela, kao i obaveze da se te evidencije dostave Povereniku radi uspostavljanja centralnog registra zbirki podataka o ličnosti.

"Veoma je zabrinjavajuće da je nadzor, koji je inače odavno bio javno najavljen, pokazao da ni dve godine nakon usvajanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti većina ministarstava nije izvršila najosnovnije obaveze utvrđene zakonom a precizirane Uredbom koju je sama Vlada donela", upozorio je Šabić.

On je upitao da li je logično odgovorniji odnos očekivati od drugih subjekata iz javnog i privatnog sektora koji takođe imaju obaveze po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Pogledajte još