Srbi na Kosovu prodaju kuće

KOSOVSKA MITROVICA, 26. oktobar 2007. (FoNet) - Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas FoNetu da Srbi na Kosovu i Metohiji, u selima oko Kosova Polja, u Obiliću i Čaglavici, prodaju kuće i stanove, i ukazao da u Beogradu niko na to ne reaguje.

"Psihoza je takva da ljudi, u atmosferi straha i neizvesnosti, jednostavno ne mogu da ostanu na Kosovu", objasnio je Ivanović.

Prema njegovoj oceni, tenzija koja traje od 2004, otvaranje pitanja statusa Kosova, "i veoma ignorantski stav Beograda prema svakodnevnim potrebama spske zajednice, uticali su na jačanje osećaja besperspektivnosti".

"Zato je potrebno da Odbor za Kosovo i Metohiju dođe na Kosovo i ovde održi svoju sendicu", poručio je Ivanović.

Ivanović je, takođe, rekao da ne sme da tvrdi da pretnje Srbima da ne izlaze na izbore, zakazane za 17. novembar, dolaze sa najviših nivoa vlasti, "ali ni to ne isključuje".

Za bojkot izbora, smatra Ivanović, najviše se zalažu oni koji mogu da izgube vlast u nekim opštinama, "pa su, zarad šake vlasti, spremni da ugroze i instituciju izbora koje nadgledaju OEBS i medjunarodna zajednica".

Ivanović sumnja da će Srbi nešto dobiti bojkotom izbora i upozorava da Srbija nema plan za 18.novembar, kao što nije imala plan ni za dan posle izbora 2004.godine.

"U takvoj atmosferi, jedan broj Srba pakuje stvari i sprema se, čekajući 10. decembar i nekakav provokativni potez Albanaca", rekao je Ivanović.

"Niko se tim ljudima ne obraća", dodao je on, "i moj je duboki utisak da apsolutno nisu u žiži interesovanja vlasti u Beogradu".

On je ukazao i da se zima približava, a da problem struje za Srbe na Kosovu i Metohiji nije rešen.

"Srbija je obuzeta političkim temama, kao što su izbori i pregovori o statusu Kosova, što odvlači pažnju od svakodnevnih problema Srba na Kosovu", smatra Ivanović.

"Pored bezbednosti i slobode kretanja", zaključio je Ivanović, "Srbima na Kosovu su jako važni i uslovi u kojima će preživeti ovu zimu".

Pogledajte još