Prosečan iznos mita 255 evra

BEOGRAD, 29. novembra 2010. (Beta) - Prosečan iznos koji su građani Srbije dali za mito u oktobru ove godine je 255 evra, a kao najkorumpiranije oblasti građani su označili političke partije i zdravstvo, rezultati su najnovijeg istraživanja o korupciji koje je sproveo Medium Gallup u okviru projekta UNDP.

Istraživanje je pokazalo da je 13 odsto građana imalo direktno iskustvo sa korupcijom, trećina indirektno, a prosečan iznos dat za mito od 255 evra je veći u odnosu na prethodne krugove istraživanja - u martu kada je on bio 169 evra i u oktobru prošle godine kada su građani u proseku davali 164 evra.

U najvećem broju slučajeva mito je dat lekarima (57 odsto), policajcima (26) i zaposlenima u državnoj upravi (13 odsto), a rezultati pokazuju da su građani koji su dali mito, češće to sami ponudili njih 85 odsto, nego što im je traženo (25 odsto).

Po istraživanju, 83 odsto građana se slaže da je korupcija uobičajena praksa u Srbiji, 56 odsto da je određeni nivo korupcije očekivan, a 40 odsto ispoljilo je određeni nivo razumevanja za korupciju među zaposlenima u javnom sektoru navodeći da im je "primanje mita jedini način da se preživi usled niskih plata".

Pogledajte još