Srbija je favorit u finalu Dejvis kupa

BEOGRAD, 29. novembra 2010. (Beta) - Legendarni francuski teniser Anri Lekont ocenio je da je Srbija favorit u finalu Dejvis kupa, ali da su se "trikolori" dobro spremili za ono što ih od petka čeka u Beogradskoj areni.

"Dejvis kup je drugačije takmičenje od 'običnih' ATP turnira, jer se igra za nacionalne timove. Srbija je favorit jer igra pred svojom publikom. Domaćin ima odlične igrače, pre svih Đokovića, koji je gladan pobeda. Tek ću razgovarati sa selektorom Francuske Gi Foržeom, ali znam da su se i oni odlično spremili za finale", rekao je Lekont na konferenciji za novinare u Beogradu.

On će sutra, zajedno sa predsednikom Teniskog saveza Srbije Slobodanom Živojinovićem i još nekoliko bivših igrača učestvovati u egzibicionom meču u hali Pionir.

Prihod od ulaznice sa tog događaja delom je namenjen osnovnoj školi Svetozar Marković u Kraljevu, a drugim delom razvoju juniorskog tenisa u Srbiji.

"Srećan sam što sam ponovo u Beogradu i drago mi je što ćemo igrati za decu. Duel protiv Bobe pre 25 godina u Beogradu nije mi ostao u lepom sećanju jer sam izgubio. Boba se promenio u međuvremenu, dosta je ojačao", uz osmeh je dodao Lekont.

Predsednik TSS Slobodan Živojinović rekao je da mu je drago što će bivši teniski asovi biti u prilici da pomognu onima kojima je to potrebno.

"Drago mi je što ćemo pomoći razvoju tenisa, ali i kraljevačkoj osnovnoj školi Svetozar Marković. Nedavno sam razgovarao sa direktorkom te škole i potvrdila mi je da će više desetina đaka doći sutra u Pionir", kazao je Živojinović.

Ministarka za omladinu i sport u vladi Srbije Snežana Samardžić-Marković rekla je da sport, pored takmičarske, mora da ima i važnu društvenu ulogu.

"Solidarnost predstavlja važnu vaspitnu meru za naše društvo. Hvala, pre svega, Bobi Živojinoviću pošto je ovo njegova ideja i hvala Lekontu i ostalim velikanima. Naše ministarstvo će sutra uručiti posebnu donaciju od miliona dinara", rekla je ona.

Pored Živojinovića i Lekonta, publika će sutra od 21 sat u Pioniru moći da vidi i Iliea Nastasea, Gorana Prpića, Jelenu Janković, Nikolu Pilića, Emilija Sančeza i Bruna Orešara.

Finale Dejvis kupa Srbija-Francuska igra se od 3. do 5. decembra u Beogradu.

Pogledajte još