SEDAM BENEFITA: Koje su prednosti svakodnevnog konzumiranja tople vode?

Još su drevni Kinezi znali da čaša tople vode kojom započinjete dan može imati brojne dobrobiti za celokupan organizam. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na temperaturu vode, koja ne sme da prelazi 50 stepeni Celzijusovih.

Koje su koristi od pijenja tople vode?

Pomaže kod mršavljenja

Iako zbog tople vode nećete izgubiti kilograme, ona može imati važnu ulogu u tom procesu. Nutricionistkinja Kara Volš tvrdi da čaša tople vode sa limunom ubrzava metabolizam, zbog čega će telo tokom dana potrošiti više kalorija.

- Ispijanje tople vode dodatno čisti probavni sistem i sprečava nadutost, pa će pomoći pri izlučivanju viška tečnosti iz tela - dodala je nutricionistkinja Volš.

Čisti sinuse

Čaša tople vode može da pomogne kod infekcije gornjeg disajnog sistema.

- Ona čisti i otvara disajne puteve, a zbog toplote će doći do bržeg čišćenja sluzi. Temperatura tečnosti koju pijemo može da utiče i na simptome prehlade - rekao je dr Nesoči Okeke-Igbokve.

Pomaže zubima

Stomatolog dr Sanda Moldovan ističe da je topla voda bolji izbor za zdravlje zuba i protetike.

- Bele plombe zbog hladne vode mogu da se skupe i na taj način će se lakše odvojiti od zuba - rekla je doktorka i upozorila da se obrati pažnja na temperaturu vode.

Prevruća voda može da ošteti zubnu gleđ, što bi zube dodatno učinilo osetljivim. Preporuka je da se pije voda sobne temperature.

Odlična je za varenje

Topla voda širi krvne sudove i ubrzava protok krvi prema crevima, pa na taj način pomaže varenju.

- Ako popijete čašu tople vode na prazan želudac, ona će odmah krenuti prema crevima, gde je i najpotrebnija - ističe kardiolog dr Lujza Petre.

Doktorka smatra da, za razliku od hladne, topla voda brže hidrira. U kombinaciji sa hranom brže otapa masti koje se zbog toga lakše vare.

Čisti toksine

Toplota vode podiže toplotu tela prouzrokujući znojenje, a kroz znoj izlučujemo štetne supstance iz tela.

- Ako toplu vodu pijete svaki dan i dodate u nju malo limuna, uspostavićete ravnotežu kiseline koju unosite hranom. Ako niste ljubitelj limuna, pokušajte da pijete zeleni čaj, koji smanjuje broj slobodnih radikala u telu - preporučila je dr Petre.

Smanjuje bolove

Topla voda stimuliše protok krvi prema tkivima i omogućava opuštanje mišića.

- To pomaže kod svih vrsta bolova, od menstrualnih grčeva do bolova u zglobovima. Dodatno, ako popijete toplu vodu pre odlaska u krevet, brže ćete zaspati i osećaćete duže sitost, pa se nećete noću buditi da biste jeli - rekla je doktorka.

Poboljšava raspoloženje

Studija Univerziteta Kolorado pokazala je da su osobe koji su kratko u rukama držale šoljicu tople kafe u odnosu na one koji su držali ledene napitke imali manje predrasuda, bili su velikodušniji i brižniji.

U drugom delu studije ispitanici su držali tople, odnosno hladne jastučiće. Oni s toplim jastučićima su radije birali poklon za prijatelja nego za sebe. Prema tome, ako pijete toplu vodu, čašu držite u rukama što je duže moguće.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još