U Srbiji zastoj u povraćaju nacionalizovane imovine

BRISEL, 29.novembra 2010. (Beta) - Evropski parlament smatra da se u Srbiji problemu povraćaja imovine nacionalizovane posle Drugog svetskog rata "još nije valjano pristupilo ni kroz zakone, ni kroz poteze državne uprave".

EP upozorava da će taj problem biti "zaoštren ako vlada Srbije učini iste greške kakve su počinjene u susednim zemljama u politici restitucije ili nadoknade".

To se navodi u studiji Evropskog parlamenta, izrađenoj na temelju peticije Međunarodne unije za povraćaj nepokretne imovine (UIPI), koja će u utorak u Briselu objaviti sažetak ove studije. Međunarodna unija za povraćaj nepokretne imovine će to učiniti na posebnom skupu s predstavnicima udruženja za restituciju iz Srbije, Bosne, Hrvatske, Albanije, Rumunije i Bugarske.

Prema ovoj studiji, Evropska unija kroz postupke pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana raspolaže delotvornim sredstvima za uticaj na vlasti tog regiona da usvoje i sprovedu zakone o restituciji, budući da to spada u EU standarde o vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava, prava na imovinu i utiče na opšte dobre uslove za delovanje efikasne tržišne privrede.

Pogledajte još