OBRATITE PAŽNJU: Loš zadah može da ukaže na promenu zdravstvenog stanja

Specifičan ukus u ustima može da bude simptom nečeg potpuno bezopasnog, ali i nečeg veoma ozbiljnog. Bilo da je u pitanju gorak, kiseo, metalni ili sladak ukus, razlozi za to mogu biti brojni.

Gljivična infekcija

Gljivična infekcija - kandida, stvara bele mrlje na grlu i jeziku. Infekciju prouzrokuje bakterija Candida Albicans koja prirodno naseljava usta, a kontrolisana je imunološkim sistemom.

Ako imunološki sistem oslabi, bakterija počinje brzo da se razmnožava prouzrokujući infekciju. Osim belih mrlja na grlu i jeziku, još jedan simptom gljivične infekcije je specifičan ukus u ustima.

Trudnoća

Osim mučnine i umora, veliki broj trudnica se žali na metalni ukus u ustima. To se događa zbog hormonalnih promena koje telo doživljava prilikom stvaranja novog života.

Hormoni mogu da utiču na sva čula, od toga da zamrzite svoj omiljeni parfem, pa do toga da vas odjednom privlače neki mirisi koje inače niste mogli da podnesete. Te promene obično prođu u trećem tromesečju.

Nedostatak cinka

Ako jedete hranu koja nije bogata cinkom, vaše telo ga ne apsorbuje u dovoljnoj količini. Može se desiti da pri nedostatku ovog minerala dođe do pojave čudnog ukusa u ustima.

Nedavna studija pokazuje da je to zbog toga što cink podiže nivo gustina, vrste proteina koji kontroliše senzore ukusa.

Grip ili prehlada

Ako imate gorak ukus na jeziku, praćen gripom ili prehladom, to je potpuno normalno. Obe infekcije su uobičajene, a prema naučnicima, imunološki sistem upozorava i spreman je da se bori sa infekcijama tako da proizvodi protein, koji može da ostavi gorak ukus u ustima.

Osim toga, ako je infekcija u vašem nosu ili grlu, možda ćete osetiti neobičan ukus zbog prisustva bakterija koje prouzrokuju bolest.

Dijabetes

Ako vaše telo ima poteškoća sa regulacijom šećera u krvi, možda ćete osetiti čudan, slatki ukus u ustima. Istraživanja pokazuju da je to jedan od razloga.

Drugi razlog je taj što ponekad dijabetes može da smanji količinu cinka koju apsorbujete, što u ustima stvara osećaj kao da ste jeli nešto gorko.

Visok nivo stresa

Anksioznost može da prouzrokuje ono što je poznato kao kserostomija ili suvoća usta, što je zapravo suvoća usta prouzrokovana smanjenim lučenjem pljuvačke.

Pljuvačka ima važnu ulogu u zdravlju, od početka varenja hrane, koje započinje upravo u ustima, do borbe protiv loših bakterija u usnoj duplji.

Dakle, ako je ne proizvodite u potrebnim količinama, osećaćete čudan ukus. Kada ste nervozni, zabrinuti ili anksiozni, tada ste skloni smanjenom lučenju pljuvačke, što objašnjava taj neobičan ukus.

Lekovi

Ako uzimate određenu vrstu lekova, možda vam se pojavio slatkast, slani ili čak metalni ukus u ustima.

Kako objašnjavaju studije, ovo je nuspojava mnogih lekova koji se propisuju ili kupuju bez recepta, poput antibiotika, lekova za hipertenziju i lekova za različite vrste alergija.

Čak i neki multivitamini mogu da imaju takav efekat. Taj ukus traje samo dok koristite lek ili dodatak ishrani.

Oralna higijena

Vaša usta su dom mnogih vrsta bakterija, dobrih i loših. Ako nemate odgovarajuću oralnu higijenu, ne perete redovno zube, ne koristite zubni konac svakodnevno, kao i interdentalnu četkicu, omogućićete razmnožavanje štetnih bakterija, što će dovesti do sumnjivog ukusa.

Osim čudnog okusa, može doći i do problema sa zubima i desnima, što bi samo pogoršalo stvari.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još