Lendis: Biciklisti često koriste klenbuterol

FRANKFURT, 29. novembra 2010. (Beta-AP) - Američki biciklista Flojd Lendis rekao je da je upotreba zabranjene supstance - klenbuterola, rasporostranjena u biciklizmu.

Lendis, kome je oduzeta titula na Tur d'Fransu 2006. godine zbog dopinga, rekao je da je uveren da biciklisti uzimaju klenbuterol.

"Mislim da je upotreba klenbuterola sada rasprostranjenija. Postoji rizik da vas uhvate, iako se supstanca uglavnom razloži pre početka testiranja", rekao je Lendis.

"Ne znate na kakve stvari su ljudi spremni samo da bi pobedili u trci", dodao je on.

Na klenbuterol je bio pozitivan ovogodišnji šampion Trke oko Francuske Alberto Kontador, kome je zbog toga oduzeta titula. On je tada izjavio da nije koristio zabranjene supstance, već da je u hotelu pojeo pokvarenu hranu.

Supstanca klenbuterol nije steroid, ali ima anaboličke osobine koje grade mišić dok organizam sagoreva masti. Ta supstanca može da ubrza otkucaje srca i poveća telesnu temperaturu. Poslednjih decenija sportisti su ga koristili u kombinaciji sa drugim doping sredstvima kao što su hormon rasta i steroidi.

Lendis je nedavno izjavio da su Lens Armstrog i članovi njegovog bivšeg tima planski uzimali doping, zbog čega sud u Los Anđelesu mesecima pregleda dokaze.

Sedmostruki pobednik Tur d'Fransa Armstrong negirao je da je koristio nedozvoljena sredstva.

Pogledajte još