Žene žive i na selu uz treptaje kulture i tradicije u opštini Bač

Jedanaesta tribina “Žene žive i na selu”, u sklopu istoimene kampanje, koja za cilj ima osnaživanje žena u ruralnim sredinama Srbije, održana je danas u Baču.

Na tribini su govorile Mira Kovačev iz Stapara – Udruženje Staparska ruža, Marija Vajčanski iz Boke –Udruženje Banatsko jagnje, Savka Radoš iz Obrovca – Udruženje Svilen konac, Renata Suđi iz Selenče – Slovačka Etno Sekcija i Milica Jovin koja je predstavljala domaćine – KUD „Mladost“ Bač.

Tokom razgovora akcenat je stavljen na međusobnu saradnju svih resursa mesta u kome se afirmišu ženska i druga udruženja koja žele da skrenu pažnju na svoje članice, ali i upornost, istrajnost i vera u nemoguće.

Svojim primerima da ništa nije nemoguće publici su dokazale i Marija i Mira koje su za veoma kratko vreme uspele da sa svojim timovima žena postignu izuzetne rezultate. Staparska ruža je postala istaknuti brend opštine Sombor, A ovčija vuna je ponovo vraćena u upotrebu u opštini Zrenjanin.

Predstavnice opština Bačka Palanka i Bač, iako izuzetne po multikulturalnoj raznolikosti, još uvek nemaju svoj prepoznatljiv brend proizvoda. Heklaju, pletu, vezu, tkaju, bave se zlatovezom, poentlesom, rišeljeom, oslikavanjem ikona, izradom slavskih kolača i drugih tradicionalnih specijaliteta, neguju kulturu i tradiciju kroz folklorne i druge sekcije… Mnogo ulažu u saradnju sa mlađim naraštajima, što su pokazali i danas kada su u goste pozvali i pretškolce i školarce, koje su obučavali starim i umetničkim zanatima, ali još uvek nisu pronašle model kako da na izuzetne radove koje stvaraju skrenu pažnju šire publike i potrošača.

„Najteže je unovčiti proizvod.“ – istakla je Renata, koja pravi sjajne detalje za odevne i upotrebne predmete, uplićući satenske i svilene trakice u prelepe cvetne aranžmane. I sama je promoter svojih rukotvorina, ponešto i proda, ali na velika vrata nikako da izađe na tržište.

Obrovčanke takođe muče muku sa vidljivošću svojih proizvoda, a u Baču i drugim mestima ove opštine promocija i plasman su takođe osnovni problem.

Sve panelistkinje su se složile da uloga lokalne samouprave mora da bude mnogo veća nego što jeste, kako bi njihov rad i žene iz ruralnih i seoskih sredina bile više motivisane, afirmisane i promovisane, a Mira iz Stapara je ponosno predložila ostalima: „ Jednostavno, birajte ženu za gradonačelnika!“.

Žene su pojedinačno i u okviru svojih udruženja ovom prilikom izložile svoje radove i proizvode, a realizovane su i gastro, zanatske i dečje radionice.

Kampanja "Žene žive i na selu" realizuje se uz podršku Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad I zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju I populacionu politiku, Kancelarije za ljudska I manjinska prava, Pošte Srbije i kompanije BIOMELEM kroz seriju tribina na kojima će se razgovarati sa ženama u seoskim sredinama Srbije.

U Baču je tribina realizovana u okviru projekta "Treptaji kulture i tradicije", čiji je nosilac Udruženje Kulturno-etnološki klub ISKON iz Bača, a sufinansijer Opštinska uprava Bač.

Projekat "Žene žive i na selu"  počeo je simbolično na Međunarodni dan žena, Statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Do sada su tribine održane u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru i Staroj Pazovi.

Autor: Gordana Bjelajac
Foto: Nikolina Ćulibrk

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.