POMOZITE TELU DA SE OSLOBODI TOKSINA: Pet moćnih čajeva za prirodni detoks

Ukoliko vam nedostaje energije i imate stalne hormonske oscilacije, vreme je za detoks, a najbolja opcija je da to bude nešto potpuno prirodno.

Kako biste očistili čitav organizam i dočekali zimu puni energije, opredelite se za jedan od čajeva iz moćne petorke. Kopriva, maslačak, sikavica, čičak i korijandar su snažni prirodni diuretici.

Čaj od koprive

Kopriva se u srednjem veku koristila kao prirodni diuretik, ali i za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima.

Danas se primenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, povreda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata, ali i kožnih tegoba poput ekcema.

Kopriva potstiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sistema, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju.

Čaj od koprive najbolje je piti ujutru.

Čaj od maslačka

Maslačak je mnogo više od običnog poljskog cveta. U svrhu čišćenja organizma možete da koristite cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka takođe podiže nivo enzima koji su odgovorni za detoks.

Njegovi intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji deluju kao čistači jetre.

Čaj od korena čička

Koren čička se godinama unazad u narodnoj medicini koristi kao čistač krvi, a takođe je prava riznica zdravlja. Obiluje folnom kiselinom, magnezijumom, sadrži i vitamine C i E.

Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma.

Koren čička sadrži i poliacetilen, koja ima snažna protiv glivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primjenjuje se i u lečenju akni jer potstiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina.

Regeneriše i čisti jetru i stimuliše njen rad. Osim toga podstiče probavu, pa i na taj način oslobađa telo suvišnih toksina.

Čaj od korijandra

Ova biljka ima intenzivan ukus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminijuma i kadmija. Korijandar deluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminiše iz organizma.

Čaj od sikavice

Sikavica je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre. Sikavica se često poistovećuje s čičkom, jer su vrlo slične. Sikavica raste i do dva metra u visinu i jako je bodljikava, ali je vredna truda ubiranja zbog njene izuzetne lekovitosti.

Sikavica se preporučuje osobama sklonim masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka.

Ova biljka jača organizam, reguliše probavu i pomaže kod zatvora. Manje je poznato da je sikavica jako korisna kod problema sa venama, zaustavlja krvarenja i jača vene.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još