MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO: Novčane nadoknade ženama za doniranje jajnih ćelija

Blizu 9.000 dijagnoza postavljeno je od početka akcije besplatnih preventivnih pregleda, izjavio je u nedelju ministar zdravlja Zlatibo Lončar i najavio da će u sledećoj godini biti nastavljeno zapošljavanje mladih lekara, ulaganje u novu listu lekova za najteže bolesti, a da će država isplaćivati novčane naknade za davaoce reproduktivnih ćelija.

Lončar je rekao da je u akcijama besplatnih pregleda, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, kod 8.764 pacijenata na vreme otkrivena bolest koja je izlečiva i dodao da su najčešće dijagnostikovane maligne bolesti, ali i druga oboljenja koja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

- Akciju smo pokrenuli da podignemo svest građana o preventivnim pregledima, kao i da pomognemo starijim građanima koji su čuvali unučiće zbog i nisu stizali da u toku radne nedelje zakažu pregled, ali i ljudima koji rade na takvim mestima gde ne mogu da odu kod lekara kada dobiju termin - rekao je Lončar za RTS.

Upitan da li su na svojim radnim mestima bili i diplomci kojima su u petak uručeni ugovori o radu, Lončar je kazao da je u sistem uključeno više od 500 mladih lekara i oko 1.000 medicinskih sestara i tehničara.

On je naglasio da se neće stati kada je reč o zapošljavanju u zdravstvu i da će po zdravstvenim centrima u gradovima širom Srbije biti sprovođeni javni pozivi kako bi se utvrdilo koliko je lekara na biroima i sa kakvim prosecima.

Ministar je kazao da je nedavno započeto i zapošljavanje dodatnog broja serverki i spremačica kojih, takođe, nedostaje u zdravstvenim ustanovama.

- Strogo ćemo da kontrolišemo koeficiente kako bi im se isplaćivao prekovremeni rad. Ulažemo i u njih, a ne samo u lekare i medicinske sestre - rekao je Lončar.

Na pitanje šta će u narednoj godini biti prioriteti kada je reč o ulaganjima u zdravstvu, budući da je iz budžeta opredeljeno 32 milijarde dinara, ministar je kazao da će to pre svega biti nova lista lekova - za karcinom pluća, hepatitis C, multiplasklerozu.

Najavio je da će do četvrtka biti završeni svi papiri i da će početi radovi na rušenju i izgradnji nove Infektivne klinike u Beogradu.

- Ali nije dovoljno ulaganje samo u infrastrukturu, ništa nam ne znači bez lekara i medicinskih sestara. Nastavićemo sa povećanjem plata i poboljšanjem uslova, radićemo sve da zadržimo lekare i sestre - rekao je on.

Na konstataciju da je Srbija ove godine dobila banku reproduktivnih ćelija, ali da nema mnogo davalaca jajnih ćelija, ministar je kazao da će država od sledeće godine pronalaziti sredstva i isplaćivati nadoknade ženama i devojkama koje žele da doniraju jajne ćelije.

- Više nam se to isplati, nego da uvozimo jajne ćelije - objasnio je Lončar.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još