Glumica Nada Šargin otvorila FAF

BEOGRAD, 30. novembra 2010. (Beta) - Glumica Nada Šargin svečano je u utorak uveče u beogradskom Sava centru otvorila 16. Festival autorskog filma (FAF), gde je prve festivalske večeri prikazan film "Beli, beli svet - rudarska opera" reditelja Olega Novkovića.

Šarginova je rekla da joj je čast da otvori festival na kome ima domaću premijeru film Novkovića i scenaristkinje Milene Marković.

"Slogan festivala gasi: 'Sloboda skupo košta'. Ja vam svima želim da bez zbira na tu činjenicu ostvarite i sačuvate tu slobodu", istakla je glumica poznata po filmovima "Nije kraj" i "Žena sa slomljenim nosem".

Na otvaranju je govorio i filmski reditelj i predsednik Saveta festivala Srdan Golubović, koji je istakao da je "za ovih 15 godina FAF postao jedna od najznačnih kulturnih manifestacija u zemlji, a za neke od nas i najznačanija".

"FAF nikad nije patio od lažnog glamura i crvenog tepiha, niti je slepo sledio svetske festivalske trendove. Uspeo je da ostane dosledan sopstvenom duhu, da istražuje i bude posvećen publici koja voli umetnički film", rekao je Golubović.

Film "Beli, beli svet" u avgustu je premijerno prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio nagradu za umetnički film "Art Cinema Award" i nagradu Jasni Đuričić za najbolju glumicu, a takođe je i pobednik 20. Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu.

U filmu igraju i Uliks Fehmiju, Hana Selimović, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski i drugi.

Festival autorskog filma održava se do 7. decembra u Beogradu, a u glavnom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih se 14 takmiči za gran pri "Aleksandar Saša Petrović".

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine hrvatski reditelj Zvonimir Jurić, beogradski reditelj Vladimir Perišić i islandski glumac Tomas Lemarquis.

Odluka žirija biće saopštena 7. decembra, a na Festivalu autorskog filma biće dodeljene i nagrade srpskog ogranka FIPRESCI, kao i povelja Filmskih umetnika Srbije.

Na festivalu će biti prikazan ovogodišnji kanski pobednik, film "Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života" tajlandskog reditelja Apičarponga Verasetakula, kao i najbolji debitantski film Kana "Prestupna godina" Majkla Rouva i film najboljeg kanskog reditelja Metjua Almarika "Na turneji".

Najavljeno je i poslednje ostvarenje Žan-Lika Godara "Socijalizam", kao i komedija inspirisana radom braće Koen "Žena, pištolj i rezanci" koju je režirao Žang Jimou, autor filmova "Kuća letećih bodeža" i "Heroj".

U glavnom programu su i filmovi "Kaboom" koji je u Kanu ove godine nagrađen novoustanovljenom nagradom "Queer Palm", "Guma" francusko di-džeja i reditelja Kventina Dupijea, kao i "Izmišljene ljubavi" Ksavijea Dolana.

U Muzeju Kinoteke biće prikazani prateći programi "Anarhizam i film" i "Planeta Zemlja - poslednji izazov", a u Kulturnom centru "Grad" programi "Novi turski film" i "Debitanti autorskog filma".

Festival autorskog filma osnovan je 1994. godine, a održava se uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

arf/dar

Pogledajte još