Nuklearna sigurnost danas: Pogledajte panel "Koristi od zračenja - primene u privredi i medicini"

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) danas je u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, organizovao skup „Nuklearna sigurnost danas“.

Konferencija je posvećena odgovorima na značajna pitanja o nuklearnoj sigurnosti, upotrebe znanja o nuklearnoj energiji i jonizujućem zračenju u mirnodopske svrhe, kao i regulisanju i kontroli tih delatnosti.

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije koja je istakla „da nuklearna energija predstavlja najznačajniji razvojni potencijal, i teško je naći drugi izvor energije sa tako različitim poljima primene, kao sto su medicina, farmacija, poljoprivreda itd.  Nuklearna energija je decenijama sinonim strepnje, pogotovo kada je u pitanju vojna primena. Ni Srbija nije bez primera akcidenata srećom mnogo manjih razmera, kada je u Vinči šestoro naučnika bilo ozračeno smrtonosnom dozom radijacije 1958. godine. Šira javnost i dalje ne zna sta se desilo u Vinči pre šest decenija, zato sto se o tome do skoro ćutalo. Nuklearna energija kao mnoge druge epohalne stvari koje su dovele do razvoja našeg sveta, istovremeno je fascinatna ali i zastrašujuća po posledicama koje može imati. Duboko verujem da čovečanstvo mora da nauči kako da ovlada nuklearnom energijom tako da bude blagodatna po sve nas.“

Na drugom panelu pod nazivom "Koristi od zračenja - primene u privredi i medicini" diskutovalo se o koristi od zračenja i njegovoj primeni u medicini, privredi i poljoprivredi.

Govornici panela bili su: dr Sanja Vranješ Đurić, direktor Laboratorije za radioizotope Instituta za nuklearne nauke "Vinča", dr Milovan Matović direktor Centra za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Kragujevac, dr Ivica Vujčić, rukovodilac dozimetrije Radijacione jedinice Instituta za nuklearne nauke "Vinča" i Milan Vujović, načelnik Odeljenja za kontrolu radijacionih delatnosti i nuklearnih aktivnosti, SRBATOM.

Vinčina laboratorija za radioizotope je jedinstven centar na Balkanu za razvoj, proizvodnju i kontrolu radiofarmaceutika. Tokom dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada, Laboratorija za radioizotope je u saradnji sa nuklearno-medicinskim centrima u zemlji i inostranstvu, razvila veći broj radiofarmaceutika koji se primenjuju u dijagnostici i terapiji.

Dr Sanja Vranješ Đurić je istakla da danas više od 20 hiljada ljudi godišnje primi Vinčine radiofarmaceutike. Osim što proizvode, osnovni zadatak u Institutu Vinča je i da poboljšaju postojeće radiofarmaceutike. Zračenje spasava život, produžava i poboljšava kvalitet života pacijenta.

Dr Ivica Vujčić predstavio je Radijacionu jedinicu Vinče, koja funkcioniše već 40 godina i koristi zračanje kobalta-60 za razne namene a najviše za sterilizaciju medicinske opreme, ova vrsta zračenje sa koristi u konzervaciji hrane u poljoprivredi jer najefikasnije uništava mikroorganizme. Način upotrebe ove metode je na svetkom nivou propisan i odobren 1980. godine. Pored toga zračenje se koristi i za suzbijanje malarije sterilizacijom komaraca, očuvanje kulturnog nasleđa, sterilizaciju ambalaže i raznih pakovanja, itd.

O čemu se sve tokom panela diskutovalo pogledajte u video snimku u nastavku:

Pogledajte još