Mis slovenskih zemalja

Sandra Mitrović iz Crne Gore, osamnaestogodišnja studentkinja Filozofskog fakulteta, prva je mis "Slovenske lepote“.

Širom sveta poznata slovenska lepota po prvi put je predstavljena na jednom mestu, u Centru "Sava". Slovenski šarm, ponos i skromnost sijali su iz očiju mladih devojaka, a svaka od njih 37 nosila je neku svoju priču.

Specijalnu nagradu u vidu stipendije na Akademiji "Panjković" dobila je Crnogorka Maja Gligorović. Za mis fotogeničnosti izabrana je naša dvadesettrogodišna studentkinja prava Jovana Mihajlović. Bugarka Petrova Miglena Rumenova ponela je lentu druge pratilje, dok je prva pratilja Makedonka Biljana Glorgiovski, koja je završila Tehnološki fakultet i želja joj je da postane modni kreator.

Lepotice iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Bugarske, Češke, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije i Ukrajne defilovale su u venčanicama i haljinama kreatorke Vladanke Celić. Za koreografiju finalistkinja bila je zadužena Nika Davidova, dok je organizacija kastinga i odabir devojaka bio poveren Katarini Rebrači.

Dok je žiri, koji su činili mnogobrojni sponzori i naše dve glumice, Ivana Žigon i Ivana Mihić, većao, publika je uživala u muzici Maje Nikolić, mlade nade Alekse Jelića i specijalne gošće iz Moldavije Olije Tire.

Ovo takmičenje objedinilo je lepotu, modu, turizam, zabavu i biznis. Zemlji domaćinu pružilo je mogućnost da promoviše svoje potencijale i ponudu. Cilj "Slovenske lepote“ je povezivanje i zbližavanje lepote koja doprinosi poslovnim integracijama, zdravom duhu i plemenitosti. Celokupna manifestacija obuhvatila je mnogobrojne aktivnosti, kao što su izložbe kostima, ikona i suvenira, predavanja, gastronomska ponuda, modne revije, koncerti…

Manifestacija je humanitarnog karaktera. Osnovan je fond “Slonenska lepota” čija su sredstva namenjena za kupovinu autobusa sa mamografom, a sve u cilju prevencije I ranog otkrivanja raka dojke.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još