Zatvoren međunarodni Sajam etno hrane i pića

Nakon četiri uzbudljiva dana, međunarodni Sajam etno hrane i pića, svečano je zatvoren dodelom priznanja onima koji su svoje proizvode prikazali kao prave robne marke Srbije.

Na ovom, petom po redu sajmu, učestvovalo je preko 200 izlagača iz 20 regiona Srbije, tako da nije bilo nimalo lako ući u grupu nagrađenih.

Među izloženim proizvodima našli su se raznovrsni džemovi, slatka, kitnkez, ajvar, kolači, peciva, hleb, pite, sirevi, vina, rakije, sokovi, slatka liciterska srca…..

Nagrade

Stručni žiri odlučio je da Diplomu etno hrane i pića u kategoriji mleko i mlečni proizvodi dodeli: poljoprivrednom gadinstvu Ćirić iz Pirota za ceđeno kiselo mleko sa paprikom i “Bodri Takovo” iz Gornjeg Milanovca za voćni jogurt čari voća.

Za mnoge omiljena kategorija proizvodi od mesa, donela je nekoliko novina: leskovačka sprža u proizvodnji poljoprovrednog gazdinstva Krstić iz Pridvorice, riblja salama sa povrćem od poljoprivrednog društva "Svordfish" iz Svrljiga i čajna kobasica koju pravi “Union” iz Požarevca.

Najbolja mineralna voda je, po odluci žirija, voda Vlasina, najbolji sok - kašasti voćni nektar breskva, a od vina laskavu titulu ponelo je crveno vino Dert .

Rakija od šljive Kraljica dokazala je da sa pravom nosi to ime, dok su šumske jagodice iz “Magičnog kolačića”, očarale prisutne svojim slasnim ukusima.

Slatko od belih trešanja, leskovački ajvar i kačerski med su specijaliteti koji su se takođe našli u kategoriji nagrađenih.

Pored domaćih ovogodišnji sajam privukao je i inostrane kupce među kojima su i oni iz prekomorskih zemlja i okruženja.

Posetioci su imali prilike da vide koliko su ukusni specijaliteti koji se prave po tradicionalnim receptima, a nadamo se da će se o ovim robnim markama etno prozvoda u Srbiji čuti i van granica naše zemlje.

Pogledajte još