U Poljsko pucaju šine od mraza

VARŠAVA, 1. decembra 2010. (Beta) - Rekordno niske temperature u celoj Poljskoj, na severo-istoku zemlje u Bjalistoku noćas čak 33 stepena ispod nule, zadaju i u utorak velike glavobolje Poljacima.

Zbog mraza na mnogim mestima u Poljskoj pucaju šine, zaleđene su i skretnice a u vozovima zarobljenim desetinama minuta na otvorenom smrzavaju se putnici, javljaju poljski mediji.

"Naše ekipe izlaze na teren i rade šta je u njihovoj moći. Za uklanjanje havarija potrebno je vreme", rekao je portparol Poljskih železnica Kšištof Lanjcucki.

Do sada je prema podacima policije od hladnoća u Poljskoj umrlo petoro ljudi i širom Poljske su pojačane policijske patrole koje tragaju za beskućnicima, pijanima ili starim usamljenim ili hendikepiranim ljudima koje bi boravak napolju mogao da košta života.

U Krakovu su gradske vlasti blizu mesta gde se okupljaju beskućnici postavile kao i ranijih zima tzv. peći koksare, gvozdene korpe u kojima danonoćno gori ugalj a ulicama Lođa tragajući za beskućnicima da im ponudi bar na čas toplo utočište i obrok krstari specijalni autobus.

Pogledajte još