BOŽIĆNO SEOCE KOD HRAMA: Od 4. do 28. januara 2020. godine na platou ispred Hrama Svetog Save

Danas je u Parohijskom domu Hrama Svetog Save održana konferencija za medije povodom održavanja manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“. Festival se održava treći put na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2020. godine.

Očekujemo da manifestaciju tokom januara poseti preko 500.000 Beograđana i gostiju glavnog grada.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je izrazio zadovoljstvo što će "Božićno seoce" biti održano treći put jer, kako je dodao, ta manifestacija predstavlja brend. Predstavio je humanitarnu akciju „Božićno seoce daruje“ kojom će predstavnici sveštenstva, Gradske opštine Vračar i Srbislav Cvejić, državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetiti ustanove za decu bez roditeljskog staranja i podeliti im Božićne paketiće.

Marko Nikolić iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama rekao je da Uprava za vere već treću godinu podržava manifestaciju i istakao da će uvek težiti da podržavaju projekte koji okupljaju zajednicu i crkvu.

Robert Čoban predsednik „Color Press Grupe“ je naveo: „Poznato vam je da smo mi i organizator „Novosadskog Winter Fest-a“ koji je nakon tri godine zvanično postao jedan od 10 najboljih božićnih marketa u Evropi. Verujem da će nakon trećeg "Božićnog seoceta kod Hrama" - i Beograd doći na mapu najboljih evropskih božićnih marketa, tim pre što na njoj do sada nije bio nijedan market sa tradicijom povezan sa pravoslavnim hrišćanstvom!“

Na svečanom otvaranju manifestacije, 4. januara, nastupiće Aleksandar Sanja Ilić i Balkanika, poznati muzičar pozvao je svu decu, roditelje, bake i deke da posete manifestaciju „Božićno seoce kod hrama“ i najavio veliki koncert povodom 20. godina grupe Balkanika u martu.

Prisutnim medijima obratio se Milan Đurđević iz benda Neverne bebe i pozvao sve Beograđane da dođu na koncert koji će se održati 9. januara na Božićnom seocetu, a glumac Danijel Kovačević, najavio je dve pozorišne predstave koje će biti izvedene na manifestaciji „Jazavac pred sudom“ 11. januara i „Sve će to narod pozlatiti“ 18. januara.

„Božićno seoce kod Hrama“ biće svečano otvoreno 4. januara 2020. godine, a otvoriće ga Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej i podeliti deci paketiće, u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva. Program prvog dana manifestacije nastaviće se od 19 časova nastupom orkestra Policije Republike Srbije, a od 20 časova očekuje vas nastup Sanje Ilića i Balkanike.

Na sam dan Božića, 7. januara 2020. godine, lomljenje česnice održaće se na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 11.00 časova.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Prošle godine je, ispred Hrama i u Kripti, nastupilo preko 100 muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova, vokalnih sastava, glumaca, plesnih trupa.

Dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije svake večeri ulepšavaće jedinstvenu konstrukciju – Božićnu raspevanu jelku.

Svakoga dana neka od ambasada u Beogradu biće domaćin „Raspevane jelke“ a ambasador će nam govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u njegovoj zemlji.

Ove godine imaćemo, prvi put, i zonu „Ski koliba“ u kojoj će gosti u planinskom ambijentu sa ognjištem i jelkama moći da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Pokrenuta je i humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“ tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“ u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Ideja je nastala sa željom da se svi praznici tokom januara objedine i obeleže na istoj, jedinstvenoj lokaciji, platou ispred Hrama Svetog Save, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja.

Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima, koji tokom praznika posete Beograd i Hram Svetog Save, jedinstvenu manifestaciju namenjenu najmlađima, ali i onim starijim posetiocima, sa ciljem da „Božićno seoce kod Hrama“ postane tradicionalna manifestacija.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.