Dogovor o dijalogu o Kosovu jedini uspeh Eštonove

BRISEL, 1. decembra 2010. (Beta-AFP) - Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton je za godinu dana na toj funkciji postigla veoma skromne rezultate, a jedan od njenih uspeha je dogovor o dijalogu Beograda i Prištine, ocene su zvaničnika u Briselu.

Nova diplomatska služba Evropske unije stupila je u sredu na dužnost sa ciljem da se bolje čuje glas Evrope u svetu, ali brojne diplomate u Briselu ocenjuju da su rezultati rada Eštonove posle godinu dana veoma skromni.

"Njen jedini uspeh do sada je dogovor o dijalogu Prištine i Beograda i podsticaj pakistanskog izvoza u EU", smatra poslanica iz Nemačke Franciska Brantner i odmah dodaje da su "to pitanja koja mnogo interesuju Forin ofis".

Nakon teškog početka obeleženog kritikama zato što nije odmah posetila Haiti nakon zemljotresa početkom godine, Eštonova može da bude zadovoljna i povratkom Teherana u pregovore o iranskom nuklearnom programu, piše agencija Frans pres. Međutim, po pitanju Bliskog istoka ništa se nije promenilo. "Amerikanci su ti koji jasno stoje za komandom", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Pogledajte još