Poplave u Semberiji, Višegradu i u Hercegovini

BANJALUKA, 1. decembra 2010. (Beta) - Vodostaj reke Drine na području Bijeljine je u porastu, pa se očekuje njeno veće izlivanje iz korita i plavljenje područja u Semberiji.

Iz bijeljinskog Odseka Civilne zaštite upozorili su da se u sredu iz hidroakumulacionog jezera u Bajinoj Bašti ispušta 2.500 metara kubnih vode u sekundi, navodeći da bi moglo doći do većih plavljenja u poslednjih 15 godina na području Semberije. Navedeno je da dolazak protoka zavisi i od toga koliko će u hidrocentrali Zvornik moći da se akumulira voda.

Na području Semberije poplavljeno je vikend naselje Amajlije, kao i priobalni deo Janje. Drina je u blizini Višegrada poplavila lokalni put, pa je desetak sela na tom području odsečeno od sveta.

Drina preti da preseče i magistralni put Ustriprača-Višegrad, u blizini ćuprije na Drini. Podzemne vode poplavile su naselje Jezerine u Bileći, iz kojeg su evakuisani meštani. Magistralni put Nevesinje-Gacko od srede ujutru je zatvoren za saobraćaj, a voda na tom putu viša je od jednog metra.

Pogledajte još