SAČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE: Deset saveta za sprečavanje prehlade

Prehlada je najčešća virusna infekcija u svetu i vodeći je uzrok poseta lekaru, kao i propuštenih dana iz škole i bolovanja. Iako je nemoguće potpuno sprečiti širenje prehlade, ipak postoje preventivni koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze:

- Često perite ruke.
- Izbegavajte dodirivanje lica, posebno nosa, usta i područja oko očiju.
- Ostavite cigarete.
- Redovno čistite i provetravajte prostorije u kojima boravite.
- Ako se vaše dete prehladi, operite i njegove igračke.
- Za sušenje ruku nakon pranja koristite papirne peškire u kuhinji i kupatilu.
- Hranite se zdravo.
- Unosite dosta tečnosti.
- Vežbajte.
- Kontrolišite stres koliko je to moguće.

Pošto su grip i prehlada virusnog porekla, lečenje je uglavnom usmereno na olakšavanje tegoba koje ih prate. Zato se pacijentima, uz odmor, preporučuje uzimanje dosta tečnosti, voća i vitamina C, kao i lekovi za ublažavanje simptoma koje prate prehladu i grip. Od velike važnosti je da pre prve upotrebe svakog leka za prehladu pročitate uputstvo i da se posavetujete sa svojim lekarom i farmaceutom, jer prilikom izbora ove grupe lekova, moramo da vodimo računa o njegovom sastavu i našem zdravstvenom stanju.

Poseban oprez treba da imaju osobe koje boluju od neke hronične bolesti poput povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, glaukoma, bolesti štitne žlezde. Oni bi trebalo da izbegavaju proizvode koji sadrže lekove iz grupe simpatomimetika poput pseudoefedrina, ili da ih primenjuju sa oprezom.

Izvor: B92/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još