VODA MOŽE DA BUDE OPASNA: Koliko tečnosti na dan treba uneti u organizam?

- Prevelika upotreba vode može da izazove ozbiljne posledice u organizmu čoveka - izjavila je doktorka medicinskih nauka Ala Pogoževa, sa ruskog Instituta za hranu i biotehnologiju.

Prema rečima stručnjaka, preveliki unos tečnosti dovodi do povećanja razgradnje proteina i ispiranja potrebnih vitamina i minerala iz tela. Pored toga, izaziva opterećivanje kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

- Prosečna potreba organizma za vodom iznosi dva i po litra dnevno. Organizam dobija litar vode iz hrane, dok se 1-1,5 litara unosi kao tečnost - čaj, mleko, supa - navela je Pogožina.

Ruska doktorka je objasnila da za gašenje žeđi nije važna samo količina tečnosti, već i njen ukus. Na primer, kiseli napici (iz voća, kvas, zeleni čaj) stimulišu lučenje pljuvačke i smanjuju osećaj žeđi.

- Napici kao što su kafa, crni čaj i ostali uključuju se u ishranu u obliku slobodne tečnosti, koja se ne sadrži u čvrstoj hrani. Količina takve tečnosti treba da iznosi 1.500 - 2.000 mililitara (tj. šest-osam čaša) dnevno - dodala je Pogožina.

Prema njenim rečima, udeo vode u organizmu čoveka varira tokom života: kod deteta je ima 75 odsto, a kod starije osobe 55 odsto.

Izvor: rs.sputniknews.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još