Koltrejn, Koen i Tošić

Peti dan Beogradskog jazz festivala doneo je mnogo džez uzbuđenja i dobre muzike

Dan je počeo koncertom za decu u Bitef Art Café-u, nazvanim "Džezanje pred nedeljni ručak". Veliki broj mališana i njihovih roditelja kroz svet džeza veselo je prošetao “Jazz Lab” septet. Ovo "bučno" druženje završilo se muzikom iz crtaća, na opšte veselje i dece i odraslih. Iznenađujuće veliko interesovanje i pažnja najmlađe publike, kao i spontana interakcija sa muzičarima najjači su utisak sa ovog koncerta. Još jednom se potvrdilo koliko su deca zahvalna publika, prijemčiva za najrazličitije kulturne sadržaje, ako im se ovi predstave na odgovarajući način. Isključivo na odraslima je odgovornost u kom će se pravcu formirati njihova buduća interesovanja.

Iste večeri na “Kolarcu” nastupili su kvartet saksofoniste Ravija Koltrejna i Avišai Koen trio, oba sastava direktno sa njujorške scene. Dok je Ravi Koltrejn na tragu tradicije muzičkog nasleđa svoga legendarnog oca Džona Koltrejna, Koenovu muziku sa jakim šmekom bliskoistočnog folklora, a ipak originalnu i oslobođenu stilskih granica, teško je moguće žanrovski opisati. Tematski nazvano “Moderni džez”, ovo veče je upravo ukazalo na nemogućnost i izlišnost pokušaja da se jednom rečju objasne dešavanja na savremenoj svetskoj sceni.

Ravi Koltrejn, praćen izvanrednom ritam sekcijom, doneo je atmosferu njujorških klubova našeg doba. Nesputano, slobodno u ritmičkom, harmonskom i stilskom smislu bend je kreirao muziku koja odslikava različite uticaje, ali uvek na temeljima prepoznatljivog, otvorenog gruva, tipičnog za njujoršku koncepciju ritam sekcije. Izvanredni pijanista Luis Perdomo, basista Dru Gres i, posebno, bubnjar I. Džej. Striklend bili su inspirativna i stabilna osnova za Ravijeva muzička istraživanja.

Ipak, vrhunac večeri bio je nastup trija kontrabasiste Avišaija Koena, od koga je gromoglasni aplauz publike dva puta izmamio bis. Koncepcija trija u kome kontrabas donosi teme nije česta, ali u rukama ovog muzičara ovaj instrument prosto peva, savršeno intonirajući u beskrajnim melodičnim i bravuroznim pasažima. Njegova čarobna muzika pleni energijom i lepotom, slobodno spajajući različite uticaje od straight ahead jazz-a, fusion-a, funk-a do izraelskog folklora. Neverovatno sinhronizovano, ubitačno precizno i nadasve melodično, pijanista Šai Maestro i bubnjar Mark Đuliana prate i idejno nadograđuju bujicu Koenovih ideja. Avišai, zasluženo proglašen za najuticajnijeg basistu današnjice, naterao je beogradsku publiku da igra i peva sa njim u provali iskrenog oduševljenja.

Izuzetno veče petog dana festivala završeno je "programom iznenađenja" u BItef Art Caffe-u posle ponoći. U ovom klupskom prostoru proslavljen je značajan jubilej – 20 godina rada Lazar Tošić kvinteta. Velikan domaće scene, bubnjar Lale Tošić drži, za naše uslove, svojevrsni rekord, uspevši da tokom ove dve decenije opstane i od svog sastava stvori neosporni brend. Za svoj jubilej, u društvu domaće džez elite – Marka Đorđevića, Fredija Stanisavljevića, Aleksandra Jaćimovića, Vasila Hadžimanova i Branka Markovića, efektnim džez programom i izvrsnom svirkom, Tošić je još jednom potvrdio svoj veliki značaj i zasluženo mesto u analima srpske džez muzike.

Tekst: Ljiljana Sađil
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još