Otvoren Festival nauke

BEOGRAD, 3. decembra 2010. (Beta) - Četvrti beogradski festival nauke otvorili su u petak u Beogradu ambasadorka Francuske za nauku, tehnologiju i inovacije Katrin Brešinjak i ministar za nauku i tehnološski razvoj i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

"Jedna zemlja je jaka koliko je njena nauka jaka, i koliko istraživači dobro rade. Ono što sam ovde videla ubeđuje me da ćete imati glavnu ulogu u međunarodnoj zajednici u oblasti nauke", rekla je Brešinjakova u festivalskom prostoru u bivšoj Robnoj kući "Kluz".

Đelić je je istakao da je investiranje u nauku i mlade talentovane naučnike isplativo za čitavu naciju. On je podsetio da od 1. januara kreće "najjači ciklus novih projekata" podrške nauci i tehnologiji u Srbiji, vredan 400 miliona evra, u okviru kojeg će biti obezbeđena po prvi put "celokupna oprema potrebna naučnoj zajednici u iznosu od 100 miliona evra".

Ovogodišnji festival pod sloganom "Oči u oči sa naukom" obeležiće više od 30 postavki u kojima će se naći velike i male laboratorije, izložbe, radionce za decu, filmovi i oko 20 različitih naučnih predavanja.

(Beta)

Pogledajte još