SVE ZA LJUBAV: Tigar prepešačio više od 1.700 kilometara da bi pronašao ženku

Dvoipogodišnji mužjak bengalskog tigra iz Utočišta za životinje u Tipešvaru u Indiji juna ove godine napustio je svoj dom, a njegovo kretanje prati se radio ogrlicom.

Tigar je prešao veći put od ijednog tigra u Indiji otkako se ovi veličanstveni predatori nadziru, odnosno 1.700 kilometara.

Na svom putešestviju je nailazio na imanja i autoputeve, ali je samo jednom došao u dodir sa ljudima. Tom prilikom je slučajno povredio jednog od učesnika grupe koja je istraživala oblast Hingoli, u indijskoj državi Maharaštri.

Zanimljivo je da se tigar ne kreće pravom linijom, već obilazi okolne indijske države. Stručnjaci i dalje pokušavaju da odrede razlog koji ga je podstakao da napusti svoj prvobitni dom.

Nitin Kakodkar, upravni konzervator indijskih šuma koji odgovara indijskoj državnoj službi za očuvanje životne sredine, istakao je da su tigrovima potrebni hrana, sklonište i partner za parenje.

On je primetio da je tigar zalazio u šume, ali ih je napuštao nakon pet dana, dok je usput lovio, što znači da mu ne nedostaje hrane i skloništa. Bilal Habib, stručnjak za divlje životinje sa jednog indijskog instituta, takođe smatra da je reč o potrazi za ženkom.

- Postoji verovatnoća da su ženke bile prisutne u oblastima koje je tigar već napustio, ali možda su na tim teritorijama već bili drugi dominantni mužjaci - objašnjava Habib i dodaje da on nastavlja da luta zbog toga što još nije pronašao teritoriju sa slobodnim ženkama.

Sada ostaje nada da će lutajući tigar nastaviti svoju avanturu do Melgat rezervata za tigrove, gde će pronaći sklonište i dovoljno hrane, a možda čak i ženku pogodnu za sebe.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još