Hor "Sveti Simeun Bogoprimac" i koncert pijanistkinje Dragane Dimić na "Božićnom seocetu kod Hrama"

Festival "Božićno seoce kod Hrama" treći put je svečano otvoren u subotu, 4. januara, na platou ispred Hrama Svetog Save.

Otvaranje festivala upriličeno je govorom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja i obraćanjem generalnog sekretara Predsednika Republike Srbije, Nikole Selakovića.

Juče je na Raspevanoj jelci nastupio hor "Sveti Simeun Bogoprimac", nakon čega je usledio koncert pijanistkinje Dragane Dimić u sali parohijskog doma.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija. Juče su predstavnici Hrama i Gradske opštine Vračar, u okviru humanitarne akcije "Božićno seoce daruje“, posetiće Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine “Dragutin Filipović Jusa” i podeliti im paketiće.

Podsećamo, na Badnji dan, 06.01.2019, sa početkom u 17 časova, održaće se fotografisanje sa jaganjcima u slami kod Vitlejemske pećine, na platou. Fotografisanje će trajati do 20 časova.

Na sam dan Božića, 7. januara 2020. godine, lomljenje česnice održaće se na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 11.00 časova.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti domaćin njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još