SIMBOLI BEOGRADA ČEKAJU NOVE VLASNIKE: Grad prodaje Centar "Sava" i Beograđanku

Grad Beograd oglasiće sledeće nedelje prodaju kongresnog kompleksa Centar Sava i za njega će tražiti najmanje 25 miliona evra, piše "Politika". Do kraja januara trebalo bi da bude oglašena i prodaja palate "Beograd", popularne Beograđanke.

Nakon dva neuspešna pokušaja - 2016. i krajem 2017. godine - da nađe privatnog partnera za Centar Sava, Grad Beograd odlučio je da taj kongresni centar proda, i sledeće nedelje oglasiće prodaju po minimalnoj ceni od 25 miliona evra, saznaje "Politika".

Novi vlasnik će, kako prenosi portal eKapija, u narednih pet godina morati u obnovu da uloži dodatnih 50 miliona evra i da priloži bankarsku garanciju koja će se aktivirati ako ne ispuni taj uslov.

Budući vlasnik neće smeti da menja namenu, jer je zdanje arhitekte Stojana Maksimovića u postupku upisa u katalog kulturnih dobara.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je Grad sa Centrom Sava samo na gubitku, ali da je neophodan gradu, zbog čega novi kupac neće moći da mu menja namenu.

- On je od ključne važnosti za razvoj kongresnog turizma budući da takvi turisti dnevno troše dvostruko više novca od običnih. Novi vlasnik imaće obavezu da po povlašćenim cenama ustupa taj prostor gradu za određene manifestacije poput Festa - rekao je Vesić.

"Delta holding" Miroslava Miškovića, koji od 2016. pokušava da se domogne Sava centra, i pod ovim uslovima zainteresovan je za kupovinu objekta i daće svoju ponudu, potvrdili su "Politici" u "Delti".

Vesić je rekao i da će Grad do kraja januara oglasiti i prodaju palate "Beograd", jer je sa tim objektom takođe na gubitku.

- Od poreza na imovinu godišnje bismo mogli da prihodujemo oko milion evra - rekao je Vesić.

"Politika" podseća da je popularna Beograđanka pod zaštitom i da novi kupac ne bi smeo da je ruši.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još