MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara a pored SPC, to su i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija, Koptska crkva u Egiptu i Sveta gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi tri dana.

Božić je u Srbiji od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je u Božićnoj poslanici da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

- Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima - naveo je patrijarh Irinej u poslanici.

On je pozvao da "učinimo sve što do nas stoji da višak raznih dobara ustupimo bližnjima koji oskudevaju i kojima je neophodna pomoć svake vrste, a najviše u bratoljublju".

- Ako se već Hristos radi nas ovaplotio i postao Bogomladenac, umro i vaskrsao, zar sva naša delatnost u svetu, kao odgovor i uzdarje Njemu ne bi trebalo da nas krasi i čini ugodnim Bogu - naveo je patrijarh Irinej.

Izvor: Beta
Foto: CMC

Pogledajte još