Tradicionalno lomljenje česnice za Božić ispred Hrama Svetog Save

Festival "Božićno seoce kod Hrama" treći put je svečano otvoren 4. januara, na platou ispred Hrama Svetog Save.

U prisustvu velikog broja Beograđana, patrijarha Irineja i gradonačelnika dr Zorana Radojičića, po 29. put za redom, na platou ispred Hrama Svetog Save (ranije je organizovano na Terazijama i Trgu republike), juče, na dan Božića, obavljeno je tradicionalno lomljenje božićne česnice.

Ona je ove godine bila teška 250 kilograma, sastavljena od 5.400 delova, sa svojevrsnom maketom Gračanice na vrhu, koju su pripremili članovi Unije pekara. Kao i prethodnih godina nije izostala ni gužva, pa ni guranje, a za najsrećnije mališane u česnicu su stavljena 33 dukata.

- Veoma je važno da na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika svi damo doprinos u očuvanju naše vere, tradicije i srpstva u celini. Praznik Hristovog rođenja slavimo danas sa Beograđanima. Hrist nas svakog dana podseća na ljubav, toleranciju i zahvalnost, koja je možda u vremenu u kojem živimo pomalo zaboravljena – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Podsećamo, doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti domaćin njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizatori uz pomoć prijatelja darivaju božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.