Zgrada „broj 1“ - na Balkanu

Kula „bliznakinja” biće završena krajem 2010. godine. U naredne tri godine nova ulaganja vredna pola milijarde evra

Srbija je veoma profitabilna za investiranje u izgradnju poslovnih zgrada, stambenih objekata i šoping centara. Za Beograd posebno moglo bi se reći da je postao pravi investicioni raj. Posla ima napretek. Sve teškoće u ovom poslu se lakše podnose kad se pogleda izgrađeno i makete budućih objekata, kaže za „Privredni pregled“ Siniša Brašanac, generalni direktor kompanije „MPC Properties“, u čijem vlasništvu je čuveni Poslovni centar „Ušće“ smešten na jednom od najatraktivnijih prostora u Beogradu, na ušću Save u Dunav. Kako napreduju radovi na izgradnji novih objekata pored PC „Ušce“ − najvećeg trgovačko−poslovnog centra u regionu? Rekonstrukciju zgrade bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, završili smo 2005. godine, a krajem prošle godine započeta je druga faza, odnosno izgradnja šoping centra, koji bi trebalo da bude završen do jeseni 2008. godine. Paralelno zidamo i nadzemni deo garaže koja će imati 1.500 parking mesta. Izgradnja druge kule bliznakinje planira se za početak 2009, a ceo kompleks bi trebalo da zablista u punom sjaju u drugoj polovini 2010. godine.

Kolika je ukupna kvadratura koju će imati ovaj centar i kakvi će biti sadržaji? Ceo kompleks će se prostirati na 200 hiljada kvadrata, kule će imati oko 30 hiljada, a najmoderniji šoping centar u Srbiji zauzimaće 130.000 kadrata. U njemu će biti smešten ogroman supermarket, najsavremenija kuglana, najveći i najekskluzivniji bioskop na ovim prostorima sa 11 bioskopskih sala, velika zona za zabavu, igraonice za decu, fitnes centar od 2.500 kvadrata i 130 lokala (butici, kafići, knjižare...) Očekujemo da kroz centar dnevno prođe oko 50.000 ljudi. Inače, u prvoj kuli nema više prostora za iznajmljivanje, a i za drugu već postoji „lista čekanja“.
Da li će izgradnja druge kule biti skuplja od rekonstrukcije „Ušća“ i kako će „sestra bliznakinja“ izgledati? Rekonstrucija je samo za nijansu jeftinija od izgradnje, s tim što je mnogo jednostavnije graditi novu zgradu. Jednostavno nemate nikakvih ograničenja što kod rekonstrukcije nije slučaj. Tako će druga kula biti samo po gabaritu ista kao prva, ali arhitektonski će se potpuno razlikovati. Još nismo tačno odlučili kako će izgledati, nekoliko projekata je „u igri“, ali cilj nam je da napravimo najmoderniju zgradu na Balkanu.

Kolika je ukupna vrednost investicije u ovaj kompleks? Ukupna vrednost investicije je 250 miliona evra. Suinvestitora zasad nema, tako da smo deo tog novca (30 odsto) obezbedili iz sopstvenih sredstava, a ostalih 70 odsto kroz bankarske kredite, što je inače praksa u MPC−u. Što se tiče povratka investicije u Srbiji je to period od desetak godina, što je za 40,50 odsto kraći rok nego u većini zemalja u Evropi. 

Ko izvodi radove na ovom poslovnom centru i koliko je uopšte teško naći izvođače za ovako zahtevan projekat?
Mi već šest godina intenzivno sarađujemo sa više izvođača o kojima smo formirali određeno mišljenje, tako da nam je to jedan od kriterijuma pri izboru. Zatim je važna opšta pozicija izvođača na srpskom tržištu i na kraju dolazi finansijska strana ponude, rok i realni kapaciteti izvođača u određenom trenutku. Konkretno, na izgradnji PC „Ušće“ rade firme „Montera“ i „Fudament“.(„Pregled“)

Pogledajte još