DALI "OTKAZ": Princ Hari i Megan Markl više neće biti "viši" članovi kraljevske porodice

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa saopštili su danas da više neće biti "viši" članovi kraljevske porodice, te da će živeti i u Britaniji i u Americi.

Par namerava da "uspostavi progresivnu novu ulogu unutar ove institucije", kaže se u saopštenju Bakingemske palate. Dodali su da nameravaju da "rade na tome da postanu finansijski nezavisni".

Princ Hari i Megan su u oktobru javno pričali o neprijatnostima koji nosi život pod stalnom pažnjom javnosti.

U saopštenju, objavljenom i na njihovom Instagramu, napisali su da su odluku doneli posle više meseci razmišljanja i međusobnih razgovora.

- Nameravamo da se povučemo kao 'viši' članovi kraljevske porodice i da radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, dok istovremeno u potpunosti podržavamo Njeno veličanstvo kraljicu. Zahvaljujući vašem ohrabrivanju, posebno proteklih par godina, mi smo sada spremni da sprovedemo ovu promenu - piše u saopštenju.

Par kaže da namerava da provovi vreme između Ujedinjenog kraljevstva i severne Amerike, nastavljajući da poštujuju svoju dužnost prema kraljici, Komonveltu i svima pod njihovim pokroviteljstvom

- Ova geografska ravnoteža će nam omogućiti da odgajamo našeg sina ceneći kraljevsku tradiciju u kojoj je rođen, ali i obezbediti našoj porodici prostor da se usredsredimo na sledeće poglavlje (u životu), uključujući i pokretanje novog dobrotvornog projekta.

U dokumentarnom filmu TV stanice ITV emitovanom prošle godine, Megan je priznala da joj majčinstvo deluje kao "borba" zbog ogromnog interesovanja medija.

Princ Hari je takođe komentarisao navode o raskolu između njega i brata Vilijama, vojvode od Kembridža, rekavši da idu različitim putevima.

Vojvotkinja je u oktobru pokrenula pravne korake protiv britanskih medija zbog, kako tvrdi, nezakonitog objavljivanja njenih privatnih pisama.

Izvor: bbc.com
Foto: BBC News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još