Glavobolje zbog Vodosistema

Za kompletan završetak najkrupnije investicije u Leskovcu potrebno 970 miliona dinara, a voda će stići do grada 2008.

Kada je pre dve i po decenije počeo da se gradi Vodosistem „Barje“, planeri su obećali okončanje svih radova za desetak godina. Nažalost, pokazalo se da su ta obećanja bila nerealna, jer ni posle 25 godina od postavljanja „kamena temeljca“ najveća investicija u gradu na Veternici nije završena, pa se prema ocenama planera očekuje da bude okončana naredne godine. Direktor leskovačkog „Vodovoda“ Srđan Stojanović ističe da se radovi na ovoj veoma važnij investiciji odvijaju utvrđenom dinamikom uz naglasak da ima „tehničkih problema“ koji se otklanjaju „u hodu“ svakoga dana.

Kada je u pitanju fabrika vode u Gorini, većina radova je u poodmakloj fazi. Pripremljeni su i tereni za asfaltiranje, a uskoro se očekuje montiranje najsavremenije opreme. Takođe treba naglasiti da je cevovod kroz porečko polje položen gotovo celom dužinom do Rudarske kose, a rezervoar na Rudarskoj kosi je betoniran, a završeni su i radovi na rezervoaru u Vučju – dodaje direktor Stojanović. U „Vodovodu“ naglašavaju da je od vitalnog značaja i gradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Projekat je završen, a očekuje se i njegova praktična realizacija, jer će, kako se nadaju u Leskovcu, uskoro pristići sredstva iz Nacionalnog investicionog plana. Inače, sve dosadašnje računice kazuju da je u Vodosistem „Barje“ investirano gotovo sto miliona dolara, ali se pokazalo da ni to nije bilo dovoljno da voda dođe do gradskih četvrti. Da bi „Barje“ bilo završeno najpre je potrebno okončati radove na fabrici vode. Radi se o skupoj, uvoznoj opremi, koja je trebalo da bude nabavljena još pre sankcija, ali zbog nedostatka para, sve je odloženo za koju godinu, a onda ništa nije moglo da se uradi, jer strani poslovni partneri jednostavno nisu hteli da sarađuju sa našom zemljom. Deo planova tih godina bio je vezan i za gradnju rezervoara na Rudarskoj kosi, a ostala sredstva valjalo je uložiti za završetak magistralnog cevovoda vode za piće i konačno povezivanje u vodovodnu mrežu grada i okolnih mesta. 

Okončanje „Barja“ podrazumeva i promenu ranijeg projekta, ali sve analize govore da bi preostali radovi na Vodosistemu „Barje“, popularno nazvanom leskovačkim „Skadrom na Bojani“, trebalo da budu završeni naredne godine. Jedinstvo iz Užica je izvođač završnih radova na Fabrici vode. Ova završna investicija je vredna 917 miliona dinara od čega su 635 miliona građevinski radovi, a 255 miliona je oprema. SO Leskovac je pre dve godine donela odluku da u završne radove Vodosistema „Barje“ bude uloženo osam miliona evra, a polovinu para obezbedila je Republika. Leskovački kraj je, inače, poznat po endemskom nefritisu i kada proradi Vodosistem „Barje“ rešiće se ovaj problem, a Leskovac i okolna mesta imaće dovoljno kvalitetne vode u narednih pedeset godina.(„Pregled“)

Pogledajte još