NOVI DORĆOL: Novi stambeno-poslovni kompleks u centru Beograda

Stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol počinje sa izgradnjom u Venizelosovoj 29. Na površini parcele od 2 hektara prostiraće se kompleks od oko 100.000 m2. Novi Dorćol će imati preko 500 moderno stanova organizovanih u različite strukture sa lokalima u prizemlju, a sami objekti će biti okruženi sa više od 4.000 m² zelenih površina. Predviđena je izgradnja više od 700 parking mesta raspoređenih u dvoetažnoj garaži. Vrednost investicije iznosi preko 130 miliona evra, a investitor je Deka inženjering, kompanija koja je izgradila A Blok, jedan od najuspešnijih stambeno-poslovnih projekata na Novom Beogradu.

Novi Dorćol nudi moderan koncept stanovanja i prilagođen je savremenim zahtevima života, stoga će budući stanari moći da uživaju u SPA centru sa bazenom u okviru kompleksa, kao i u ostalim pratećim sadržajima kao što su restoran, kafići, vrtić i druge uslužne delatnosti. Maloprodajni i uslužni objekti su nadohvat ruke, što svakodnevne aktivnosti dodatno čini jednostavnijim, a život udobnijim.

Na mestu Novog Dorćola začet je centar tekstilne industrije otvaranjem "Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije" krajem 19. veka, a nakon Drugog svetskog rata na istom mestu je izgrađena fabrika liftova "David Pajić Daka", koja je nazvana po jednom od najistaknutijih narodnih heroja.

Kako dr Ljiljana Blagojević, arhitekt Deka inženjering-a navodi:

- Bogato kulturno nasleđe "Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije", koje je osnovano 1896. godine na lokaciji Novi Dorćol, inkorporirano je sa posebnom pažnjom sa ciljem očuvanja sećanja i afirmisanja vrednosti industrijske arhitekture kraja 19. i početka 20. veka. Savremenim pristupom rekonstrukciji graditeljskog nasleđa, u prvom planu novog kompleksa istaknut je ambijent u kojem su prepoznatljivi originalni segmenti "Platnare" i magacina iz prve faze gradnje industrijske celine očuvani u autentičnom arhitektonskom likovno-oblikovnom izrazu i kombinovani sa novoplaniranim delovima u komplementarnim modernim materijalima svedenog kolorita i geometrijske strukture koja akcentuje očuvane istorijske vrednosti. Mikroambijent je dodatno oplemenjen skladnim parternim uređenjem i zelenilom u okviru kojih je postavljena bronzana bista narodnog heroja Davida Pajića Dake, čime se uspostavlja spona sa novijom istorijom industrijskog kompleksa.

Gradnja Novog Dorćola će biti podeljena u dve faze. U prvoj građevinskoj fazi predviđena je izgradnja šest lamela spratnosti P+6+Ps i obuhvataće 225 stambenih jedinica, zajedno sa poslovnim prostorima i adaptacijom nekadašnje "Platnare". Završetak prve faze očekuje se sredinom 2021. godine.

Više informacija o samom projektu možete pročitati ovde.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još