Ambasador Danske na "Božićnom seocetu kod Hrama": Srećan sam što sam mogao da učim o srpskim običajima

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Jučerašnji program festivala Hrama“ obeležile su interpretacije hora O.Š. „Veselin Masleša“ na Raspevanoj jelci, obraćanje ambasadora Danske, Nj.E. Andersa Hougora i nastup Filipa Žmahera.

Ambasador je pričao o prazničnim običajima svoje zemlje. Naglasio da je veoma srećan što je u poslednjih nekoliko godina učio o srpskim običajima i tradiciji tokom Božića i Nove godine.

- Mi Danci ponosno uživamo u ugodnosti, toplini i svim svečanostima tokom zimskog mraka s našim porodicama i prijateljima. Čak imamo posebnu reč za to – hygge (hige), što se najbolje može prevesti kao udobnost ili toplina. To podrazumeva osvetljenje kuće svećama i uživanje u druženju dok je napolju mrak i hladno – rekao je on i nastavio priču o početku obeležavanja adventa.
- Svečanosti počinju prve nedelje adventa - četiri nedelje pre Badnje večeri. Svaki grad ima svoju jelku na gradskom trgu, a na ulicama imamo božićne ukrase. Velika kupovina i druženje je deo dešavanja tokom decembra. Pijemo kuvano vino, a svako radno mesto ima svoj božićni ručak sa tradicionalnim jelima i specijalnim božićnim pivom – ispričao je Anders i dodao da su na trpezi tada najčešće svinjetina i patka, slatki krompir u sosu, crveni kupus, a obavezan je i puding od pirinča.

Ambasador Danske je objasnio da Danci slave sve do 3. dana nakon Božića, kada se prodavnice ponovo otvaraju i prodaja počinje. Sledi i doček Nove godine, a obeležava ga kraljičin govor na televiziji koji počinje u 18.00 časova.

Bez obzira na slavlje, Anders Hougor je objasnio da proslave svakako kreću ranije, ali i prestaju ranije.
- Danska se 2. januara vraća u normalu - i mi se vraćamo na posao želeći svima srećnu Novu godinu – završio je on.

Nakon govora ambasadora, prisutni su uživali u izvedbi hora na Raspevanoj jelci, dok je nakon toga nastupio Filip Žmaher – muzičar upamćen po izuzetnim vokalnim sposobnostima, čiji su hitovi obeležili devedesete godine prošlog veka. Koncert je počeo u 20.00.

Podsećamo, doček Pravoslavne Nove godine, u okviru festivala „Božićno seoce kod Hrama“ upriličiće „Bijelo Dugme Real Tribute“ bend. Koncert je zakazan za 20.00, na bini festivala.

Pozivamo, takođe, na drugi molitveni skup, kada će se služiti Molebstvije za početak Nove godine. Skup je zakazan za 13. januar u 23.30, kod Hrama Svetog Save, a služiće ga vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Gospodin Stefan sa sveštenstvom Hrama Svetog Save.

Nakon molebana je tradicionalni vatromet u ponoć.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizatori uz pomoć prijatelja darivaju božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija. Juče je predsednik Gradske opštine Vračar Milan Nedeljković posetio učenike Osnovne škole “Dušan Dugalić” i tom prilikom ih darivao poklon paketićima. Podeli paketića prisustvovali su i: predsednik Skupštine Gradske opštine Vračar Mihailo Grupković, član Veća Biljana Rakić i predsednik odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” dr Uglješa Mrdić. U ime Hrama Svetog Save podeli paketića prisustvovao je i otac Dalibor.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još