BEZ VIDLJIVE PROMENE: Amerikanac čuvao hamburger dvadeset godina (VIDEO)

Dejvid Vipl iz Jute otkrio je prošle nedelje američkim medijima da poseduje hamburger kupljen 1999. u Mekdonaldsu, koji se još nije razgradio i izgleda gotovo isto kao pre 20 godina.

Iz popularnog lanca restorana brze hrane poručuju da burger, uprkos izgledu, svakako nije isti kao kada je kupljen.

Dejvid Vipl je 2013. godine u džepu starog kaputa pronašao hamburger koji je ranije kupio u Mekdonaldsu. Čuvao ga je u jednoj konzervi, i izuzev krastavaca koji su se potpuno razgradili, meso i zemička izgledaju gotovo netaknuti. Kako kaže, jedina uočljiva razlika je to što hamburger sada miriše na karton.

Predstavnica kompanije Mekdonalds En Kristensen u izjavi za "Fox news" objašnjava da njihovi hamburgeri, kao i sva druga hrana, u odgovarajućim uslovima mogu da se razgrade.

- Ali da bi se razgradili, potrebni su određeni uslovi, posebno vlaga - ističe Kristensen.

Bez dovoljno vlage, ili u samoj hrani ili u okruženju, bakterije i buđ ne mogu da se razvijaju i zato je razgradnja malo verovatna, objašnjava predstavnica Mekdonaldsa.

Profesor Donald Šafner sa Univerziteta Ratgers kaže da je objašnjenje popularnog lanca restorana utemeljeno na naučnim činjenicama.

Dodaje, međutim, da nema dovoljno informacija o tome kako je hamburger čuvan svih ovih godina. Ipak, u određenim okolnostima moguće je da bilo koji burger, a ne samo onaj iz restorana brze hrane, ostane ovako očuvan, ističe sagovornik Foksa.

Podseća i da su hamburgeri u Meku reš pečeni, čime se meso isušuje i ubija se većina mikroorganizama koji bi mogli da ga razgrade. Pritom Juta ima sušnu klimu i vrlo je moguće da je burger potpuno dehidrirao pre nego što su bakterije mogle da obave svoj posao, kaže profesor Šafner.

Drugim rečima, hamburger je na neki način mumificiran, piše "Fox news".

Man unveils 20-year-old hamburger

EXCLUSIVE: You won't BELIEVE how good this 20-year-old hamburger looks. WATCH as Utahn David Whipple explains how this all happened.STORY: https://kutv.com/news/local/utah-man-unveils-20-year-old-mcdonalds-hamburger

Posted by KUTV 2News on Четвртак, 02. јануар 2020.

Izvor: B92/N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.