Izbori će produbiti podele među kosovskim Srbima

BEOGRAD, 5. decembra 2010. (Beta) - Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocenio je da će učešće Srba na kosovskim parlamentarnim izborima dodatno produbiti postojeće podele u srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji.

Kesić je za dnevnik Danas rekao da smatra da će podelama doprineti i nejasan stav zvaničnog Beograda prema izborima, koje su vlasti u Prištini raspisale za 12. decembar. "Kada je reč o Srbima na Kosovu i Metohiji, plašim se da ovi izbori utvrđuju i još više ojačavaju postojeće podele između severnog dela Kosova i enklava", kazao je Kesić.

Prema njegovim rečima, izlazak Srba na izbore će imati pozitivne ocene u međunarodnoj zajednici, pogotovo u zemljama poput SAD i većine članica EU, jer im je glavni cilj da Srbi učestvuju u institucijama Kosova.

Upitan da li bi i na koji način kosovski Srbi, koji uđu u novi parlament i vladu Kosova, mogli da uspostave institucionalne veze s Beogradom, Kesić je rekao da će to biti nemoguće sve dok Beograd zvanično tvrdi da neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

"Istovremeno, Priština tvrdi da neće dopustiti stvaranje paralelnih institucija, niti će primenjivati delove Ahtisarijevog plana o vezama srpskih zajednica s Beogradom, dok god Srbija ne prihvati i ne prizna Kosovo. Naravno, vlasti u Beogradu mogu, ako žele, da koriste prisustvo Srba u kosovskim institucijama, ali onda bi trebalo da i formalno prihvate te izabrane Srbe kao legitimne predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Pogledajte još