SAD pripremaju opsežnu rekonstrukciju diplomatskog kora

VAŠINGTON, 5. decembra 2010. (Beta-AFP) - SAD pripremaju opsežnu rekonstrukciju diplomatske službe, kako bi premestili funkcionere identifikovane u internim depešama koje je objavio sajt Vikiliks, najavio je u ponedeljak jedan američki politički sajt.

"Administracija predsednika Baraka Obame pripremila je veliku rekonstrukciju aktuelnih diplomata, vojnih i obaveštajnih službenika u čitavom svetu jer smatraju da je Vikiliks učinio njihov rad nemogućim, pa čak i opasnim", objavio je sajt Dejli bist (The Daily Beast) koji se bavi američkom politikom.

Upitana o eventualnim promenama diplomata, portparol Stejt departmenta Lesli Filips rekla je da su vlasti "već rekle da će to učiniti ako bude neophodno".

"Moraćemo da zamenimo neke od naših najboljih ljudi jer su se usudili da kažu istinu o zemlji u kojoj rade", preneo je Dejli bist izjavu jednog visokog zvaničnika iz oblasti bezbednosti u izjavi za Dejli bist.

Prema navodima tog sajta, Vašington će pokušati da zameni diplomatske funkcionere imenovane u skandalu sa objavljivanjem depeša, pre nego što oni budu proglašeni za "persone non grate" u zemljama u kojima se nalaze.

Pogledajte još