Konačni sudski epilog nesreće konkorda

PONTUAZ, 6. decembra 2010. (Beta-AP) - Američka kompanija Kontinental erlajnz i jedan od njenih mehaničara proglašeni su u ponedeljak odgovornim za pogibiju 109 putnika supersoničnog aviona "konkord", koji se u julu 2000. godine odmah posle poletanje srušio nadomak Pariza.

Sud u pariskom predgrađu Pontoaz je odlučio da aviokompanija sa sedištem u Hjustonu mora da plati odštetu od 200.000 evra a jedan od njenih mehaničara, Džon Tejlor, 2.000 evra, zbog pada "Er Fransovog" konkorda, u kojem su se nalazili uglavnom nemački turisti. Tejlor je takođe dobio 15-mesečnu uslovnu kaznu zatvora, a ostali optuženi, uključujući Tejlorovog nadzornika, oslobođeni su optužbi.

Predsednik sudskog veća je potvrdio dugogodišnje uverenje istrazitelja da je katastrofu "konkorda" izazvao Kontinentalov DC-10 sa kojeg su otpale titanijumske krhotine i pale na pistu pariskog aerodroma Šarl de Gol.

Preko tih krhotina je, spremajući se da uzleti, prešao zlosrećni "konkord", kome su se one zabile u gume, zasekavši ih, a zatim su komadići gume uleteli u tankove za gorivo, bio je zaključak istražitelja koji je francuski sudija podržao u presudi.

Avion se zapalio prilikom uzletanja i let je završio zakucavši se u obližnji hotel. Poginulo je svih 109 putnika i članova posade, a na zemlji je poginulo još cetvoro ljudi.

Pogledajte još